Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Hypotheekrente daalt sneller dan spaarrente

Geplaatst op 28 jul 2015 , bijgewerkt 28 jul 2015, 11:38

De hypotheekrente nam afgelopen jaar sneller af dan de spaarrente. Dit blijkt uit berekeningen De Nederlandsche Bank (DNB).

In de afgelopen twaalf maanden daalde de hypotheekrente met 0,6 procentpunt en de spaarrente met 0,3 procentpunt. In de maand mei bedroeg de gemiddelde rente op een nieuw afgesloten hypotheek 2,83%. Spaarders konden die maand rekenen op een rente van 1,04%.

Nederlandse huishoudens hadden in mei bijna € 300 miljard aan eenvoudig opneembaar spaargeld uit staan. Zo'n € 50 miljard aan spaargeld staat vast bij de banken. Hierover ontvangen spaarders een gemiddelde rente van 1,88%.

De spaarrente daalde onder meer omdat er steeds meer spaargeld in omloop is. Banken hebben niet direct spaartegoeden nodig om andere leningen te kunnen financieren of hebben andere middelen daartoe.

Meer concurrentie 

In mei stond bij de banken voor zo'n € 520 miljard uit aan hypotheken. Hierover betalen Nederlandse huishoudens een gemiddelde rente van 4,16%.

De dalende hypotheekrente wordt vooral veroorzaakt door de toenemende concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt, zo bleek vorige week uit de Eigen Huis Rentebarometer. De drie grootste banken, ABN AMRO, Rabobank en ING, verloren de laatste tijd steeds meer marktaandeel aan nieuwkomers op de hypotheekmarkt zoals pensioenfondsen en verzekeraars.

Gerelateerd nieuwsbericht
Overwinsten op hypotheekrente gedaald (juli 2015)

Meer informatie
Bekijk de Eigen Huis Rentebarometer

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers