Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

ACM berispt vier energieleveranciers

Geplaatst op 06 aug 2015 , bijgewerkt 06 aug 2015, 13:16

Vier energiebedrijven informeerden consumenten onduidelijk en misleidend en zijn daarom door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op de vingers getikt. Dit maakte de ACM donderdag bekend.

Volgens toezichthouder ACM vermeldde Nuon de hoogte van de netbeheerkosten niet op een duidelijke en begrijpelijke wijze. Daarbij gaf de energieleverancier via een berekeningstool misleidende informatie over de te verwachten jaarkosten en werden consumenten niet duidelijk en begrijpelijk geïnformeerd over de wettelijke bedenktijd.

De Windunie communiceerde volgens de toezichthouder niet duidelijk dat zij zelf geen leverancier is. Hierdoor was voor consumenten niet duidelijk van wie zij stroom geleverd krijgen. Ook gaf de Windunie huishoudens te laat en onbegrijpelijke prijsinformatie.

Dwangsom

Beide bedrijven hebben een dwangsom opgelegd gekregen, maar hoeven deze niet te betalen omdat zij hun websites inmiddels hebben aangepast. De boete voor Nuon kon oplopen tot € 125.000 en voor de Windunie tot € 50.000. Wie de andere twee energieaanbieders zijn, maakte de ACM niet bekend. Deze bedrijven maakten vergelijkbare overtredingen, maar kregen geen last onder dwangsom opgelegd. Ze hadden hun website aangepast voordat de last definitief was.

Eerder dit jaar constateerde de ACM dat energieleveranciers zich niet aan de afspraak houden consumenten volgens de wettelijke regels te informeren. De aanbieders met de zwaarste overtredingen zijn als eerste aangepakt.

Vast model

Begin 2014 analyseerde Vereniging Eigen Huis 157 jaarafrekeningen van verschillende energieleveranciers. Toen constateerde zij dat geen enkele energierekening voldeed aan de richtlijn die de ACM in 2010 met energiebedrijven heeft opgesteld. Daarop schreef de vereniging in een brief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken dat leveranciers verplicht moeten worden de jaarafrekening volgens een vast model op te stellen.

Meer informatie
Uitleg over de energierekening
Brief aan minister Kamp (PDF)

Gerelateerde nieuwsberichten
Dwangsommen voor falende energieaanbieders (mei 2015)
ACM: Stroomprijzen zijn te onduidelijk (augustus 2014)
Dwingende regels energierekening noodzakelijk (juni 2014)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.