Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Helft banken rekent te veel risico-opslag

Geplaatst op 06 aug 2015 , bijgewerkt 06 aug 2015, 22:00

Banken houden lang niet altijd rekening met de opgebouwde aflossing in de spaarpolis van een (bank)spaarhypotheek. Huiseigenaren kunnen daardoor na een renteherziening tot honderden euro's kwijt zijn aan extra renteopslag in hun hypotheekrente, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Met een spaar- en bankspaarhypotheek lost een huiseigenaar de lening via een spaarpolis af. Op de einddatum wordt de woningfinanciering in één keer afgelost met het opgebouwde spaartegoed. Gedurende de looptijd blijft de hypotheekrente weliswaar gelijk, maar neemt het risico voor de bank af naarmate de spaarpolis wordt gevuld.

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat de helft van de grote hypotheekverstrekkers geen rekening houdt met het opgebouwde spaartegoed. Zo rekenen ING, SNS, Delta Lloyd, Achmea en Obvion ten onrechte een renteopslag die oploopt tot 0,5 %. Huiseigenaren kunnen zo enkele tientjes per maand netto te veel betalen. Dit geldt alleen voor hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Mensen met een hypotheek met NHG hebben niet te maken met een renteopslag.

Veel huiseigenaren hebben een gemengde hypotheek die bestaat uit een spaar- en een aflossingsvrij deel. Zij zijn al snel tot honderden euro's extra kwijt aan onnodige renteopslag. Bij een volledige spaarhypotheek is het uiteindelijke effect van de opslag kleiner, omdat het nadeel van een hogere hypotheekrente grotendeels wordt gecompenseerd door de hogere spaarrente. Daardoor hoeft de huiseigenaar maandelijks minder premie te betalen.

Unieke verschillen

Het nadelige effect van de renteopslag verschilt per geval. Het is onder meer afhankelijk van de hoogte van het opgebouwde spaartegoed, de verhouding tussen de hypotheekschuld en de woningwaarde, de indeling in risicoklassen gehanteerd door de geldverstrekker en de hoogte van de daarbij horende renteopslagen.

'Het is onbegrijpelijk dat sommige banken onterecht vasthouden aan een extra renteopslag', zegt directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis. 'Wij roepen de banken op hier onmiddellijk mee te stoppen.'

De VVD kondige dit weekend aan Kamervragen te zullen stellen over de onnodige renteopslag aan minister Dijsselbloem van Financiën en minister Blok voor Wonen.

Meer informatie
Lees het persbericht van Vereniging Eigen Huis

Bekijk item RTL Nieuws over de risico-opslag

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.