Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Koolmonoxidemelders Alecto en Flamingo gevaarlijk

Geplaatst op 11 aug 2015 , bijgewerkt 11 aug 2015, 14:08

Koolmonoxidemelders van het type Alecto COA-22  en Flamingo FA334 mogen niet meer worden gebruikt. Dat maakten de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit en de bedrijven zelf bekend.

Het risico bestaat dat het alarm niet op tijd afgaat. Langdurige inademing van koolmonoxide kan leiden tot symptomen als hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en in extreme gevallen tot bewusteloosheid of erger.

Kosteloos ruilen

De melder van Alecto is tussen februari 2012 en medio dit jaar verkocht en is herkenbaar aan het artikelnummer COA-22 op de achterkant. De melder mag kosteloos worden geruild via de serviceafdeling van Alecto voor een nieuwe melder van het type COA-26.

De koolmonoxidemelder van Flamingo wordt sinds 2014 niet meer verkocht. Wie in bezit is van een melder met typenummer FA334 kan contact opnemen met het bedrijf.

Onderzoek

In juni publiceerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de resultaten van een Europees onderzoek naar koolmonoxidemelders. Daaruit blijkt dat het merendeel van de melders op de Nederlandse markt niet deugt. Vooral aan de gebruiksaawijzingen mankeert het nodige.

Advies

De meeste koolmonoxidemelders hebben een testknop. Druk deze maandelijks in totdat een luide piep klinkt. Is dit niet het geval, is de melder defect of de batterijen zijn (bijna) leeg.

Lees meer over koolmonoxidegevaar  

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers