Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Nieuwe mogelijkheid familiehypotheek

Geplaatst op 13 aug 2015 , bijgewerkt 13 aug 2015, 14:00

Huiseigenaren die hun woning deels bij familie of bekenden en deels bij de bank willen financieren, kunnen sinds deze week bij Obvion terecht. Het nieuwe product geeft waarborgen en rentekorting, zegt de hypotheekverstrekker.

Obvion, een dochterbedrijf van de Rabobank, noemt het nieuwe product de MetElkaarhypotheek. Het bedrag dat de lener van familie of bekenden leent, moet minimaal € 10.000 zijn en mag maximaal 40 % van de totale hypotheek bedragen. Het leenbedrag bij familie mag maximaal ¬ 50.000 zijn, tenzij de ouders het bedrag uitlenen. Dan is het maximum van dit deel € 125.000.

De bank toetst bij aanvang of de huiseigenaar de totale hypotheek kan dragen. Daarbij hanteert Obvion de gebruikelijke leennormen, die zijn vastgesteld op advies van budgetinstituut Nibud.

Rentekorting

Obvion berekent een vaste rente (over het deel dat de bank zelf verstrekt) en bepaalt ook de flexibele rente (over het deel dat het familielid verstrekt). Over de flexibele rente krijgt de huiseigenaar 25 % korting. Die korting vervalt wanneer de bank de lening moet overnemen, als het familielid het geld versneld terug wil. Obvion staat garant voor de maandelijkse betaling van aflossing en rente aan het familielid. Dit is van belang als de huiseigenaar in financiële problemen komt, bijvoorbeeld door werkloosheid.

Obvion claimt de eerste Nederlandse hypotheekverstrekker te zijn die een dergelijke hypotheek op de markt brengt. Er zijn al wel huiseigenaren die hun woning deels bij familie of vrienden financieren, maar zij krijgen daarbij tot nu toe geen waarborgen van de bank voor de familielening.

Advies

Vereniging Eigen Huis bestudeert momenteel de voor- en nadelen van dit nieuwe product. De vereniging adviseert geïnteresseerde huiseigenaren om hun financieel adviseur te vragen of dit product bij hen past. En of het in hun specifieke situatie wel de meest voordelige optie is.

Meer informatie
Meer informatie van Obvion
Eigen Huis Familiehypotheek

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.