Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nieuwe mogelijkheid familiehypotheek

Geplaatst op 13 aug 2015 , bijgewerkt 13 aug 2015, 14:00

Huiseigenaren die hun woning deels bij familie of bekenden en deels bij de bank willen financieren, kunnen sinds deze week bij Obvion terecht. Het nieuwe product geeft waarborgen en rentekorting, zegt de hypotheekverstrekker.

Obvion, een dochterbedrijf van de Rabobank, noemt het nieuwe product de MetElkaarhypotheek. Het bedrag dat de lener van familie of bekenden leent, moet minimaal € 10.000 zijn en mag maximaal 40 % van de totale hypotheek bedragen. Het leenbedrag bij familie mag maximaal € 50.000 zijn, tenzij de ouders het bedrag uitlenen. Dan is het maximum van dit deel € 125.000.

De bank toetst bij aanvang of de huiseigenaar de totale hypotheek kan dragen. Daarbij hanteert Obvion de gebruikelijke leennormen, die zijn vastgesteld op advies van budgetinstituut Nibud.

Rentekorting

Obvion berekent een vaste rente (over het deel dat de bank zelf verstrekt) en bepaalt ook de flexibele rente (over het deel dat het familielid verstrekt). Over de flexibele rente krijgt de huiseigenaar 25 % korting. Die korting vervalt wanneer de bank de lening moet overnemen, als het familielid het geld versneld terug wil. Obvion staat garant voor de maandelijkse betaling van aflossing en rente aan het familielid. Dit is van belang als de huiseigenaar in financiële problemen komt, bijvoorbeeld door werkloosheid.

Obvion claimt de eerste Nederlandse hypotheekverstrekker te zijn die een dergelijke hypotheek op de markt brengt. Er zijn al wel huiseigenaren die hun woning deels bij familie of vrienden financieren, maar zij krijgen daarbij tot nu toe geen waarborgen van de bank voor de familielening.

Advies

Vereniging Eigen Huis bestudeert momenteel de voor- en nadelen van dit nieuwe product. De vereniging adviseert geïnteresseerde huiseigenaren om hun financieel adviseur te vragen of dit product bij hen past. En of het in hun specifieke situatie wel de meest voordelige optie is.

Meer informatie
Meer informatie van Obvion
Eigen Huis Familiehypotheek

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers