Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

‘Reken spaarhypotheek goed door’

Geplaatst op 14 aug 2015 , bijgewerkt 14 aug 2015, 09:30

Veel huiseigenaren met een spaarhypotheek zijn ten onrechte blij met het einde van hun rentevaste periode. Ze krijgen daarna meestal wel een lagere hypotheekrente, maar ook een hogere spaarpremie. Per saldo stijgen de netto lasten dan al snel tientallen euro’s per maand.

Uit recent onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat banken de huiseigenaar zelden of nooit attenderen op dit netto effect. En ook niet voorrekenen hoe die netto maandlasten uitpakken bij verschillende rentevaste periodes. Ze geven gewoon een nieuw rentevoorstel, waarin de klant vanwege de sterk gedaalde hypotheekrente een lagere rente ziet dan voorheen.

Spaarrente

Maar bij een spaarhypotheek gaat het naast de hypotheekrente ook om de spaarrente. Als de een daalt, daalt de ander ook. Een lage spaarrente zorgt ervoor dat de huiseigenaar meer spaarpremie moet inleggen, om toch het eindkapitaal voor aflossing van de hypotheek te kunnen halen. De spaarpremie is niet fiscaal aftrekbaar, in tegenstelling tot de hypotheekrente. Dat verklaart waarom de netto lasten bij de huidige rentestanden vaak stijgen bij verlenging.
 
Vereniging Eigen Huis dringt er bij alle geldverstrekkers op aan om bij renteverlenging standaard te laten zien wat dit betekent voor de netto maandlasten, bij verschillende rentevaste periodes. De vereniging adviseert huiseigenaren om de bank of adviseur altijd te vragen om zo’n netto berekening.

Helft banken rekent te veel rente-opslag
Meer over de spaarhypotheek

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers