Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Overwinsten hypotheekrente verder gedaald

Geplaatst op 19 aug 2015 , bijgewerkt 19 aug 2015, 11:28

De gemiddelde overwinst die banken boeken op de hypotheekrente, daalde afgelopen maand naar 0,3 % In mei bedroeg deze nog 0,51 %. Dit blijkt uit de Eigen Huis Rentebarometer, samengesteld door de Universiteit van Amsterdam.

Volgens Vereniging Eigen Huis zijn de gedaalde overwinsten vooral te danken aan de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt. Zo verliezen de drie grootstse geldverstrekkers Rabobank, ING en ABN AMRO marktaandeel aan pensioenfondsen en verzekeraars.

Kapitaalmarkt

Ook rekenen banken de hogere rentetarieven op de kapitaalmarkt niet volledig door aan klanten, maar vangen ze die op in de overwinst op de hypotheekrente. De tienjaarstaatsrente steeg van ongeveer 0,3 % begin dit jaar naar 0,8 % nu. Mede hierdoor is het voor banken duurder geworden op de kapitaalmarkt geld te lenen om dat vervolgens als hypotheken uit te lenen aan consumenten. Ondertussen is de hypotheekrente min of meer gelijk gebleven. Voor een hypotheek met een looptijd van tien jaar met Nationale Hypotheek Garantie is de rente nu gemiddeld 2,5 %.

Overigens is het nog maar de vraag of de gemiddelde overwinsten op een dergelijk laag niveau blijven. In het verleden daalden ze ook fors, maar gingen ze even later weer net zo hard omhoog. Vereniging Eigen Huis blijft daarom de overwinsten van de banken op hun hypotheekportefeuille scherp in de gaten houden.

Winstmarges

De stand van de Eigen Huis Rentebarometer laat in de maand juni over de hele linie een daling van de extra winstmarges zien. Alleen bij de variabele rente is de overwinst met 0,43 procentpunt ongewijzigd. Bij een rentevaste periode van 1-5 jaar is de extra winstopslag gemiddeld 0,4 procentpunt (-0,2 ten opzichte van mei), bij 5-10 jaar is dat 0,49 procentpunt (-0,25) en bij rentevaste perioden langer dan 10 jaar is de overwinst 0,17 procentpunt, een daling van 0,46 procentpunt ten opzichte van mei.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.