Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Overwinsten hypotheekrente verder gedaald

Geplaatst op 19 aug 2015 , bijgewerkt 19 aug 2015, 11:28

De gemiddelde overwinst die banken boeken op de hypotheekrente, daalde afgelopen maand naar 0,3 % In mei bedroeg deze nog 0,51 %. Dit blijkt uit de Eigen Huis Rentebarometer, samengesteld door de Universiteit van Amsterdam.

Volgens Vereniging Eigen Huis zijn de gedaalde overwinsten vooral te danken aan de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt. Zo verliezen de drie grootstse geldverstrekkers Rabobank, ING en ABN AMRO marktaandeel aan pensioenfondsen en verzekeraars.

Kapitaalmarkt

Ook rekenen banken de hogere rentetarieven op de kapitaalmarkt niet volledig door aan klanten, maar vangen ze die op in de overwinst op de hypotheekrente. De tienjaarstaatsrente steeg van ongeveer 0,3 % begin dit jaar naar 0,8 % nu. Mede hierdoor is het voor banken duurder geworden op de kapitaalmarkt geld te lenen om dat vervolgens als hypotheken uit te lenen aan consumenten. Ondertussen is de hypotheekrente min of meer gelijk gebleven. Voor een hypotheek met een looptijd van tien jaar met Nationale Hypotheek Garantie is de rente nu gemiddeld 2,5 %.

Overigens is het nog maar de vraag of de gemiddelde overwinsten op een dergelijk laag niveau blijven. In het verleden daalden ze ook fors, maar gingen ze even later weer net zo hard omhoog. Vereniging Eigen Huis blijft daarom de overwinsten van de banken op hun hypotheekportefeuille scherp in de gaten houden.

Winstmarges

De stand van de Eigen Huis Rentebarometer laat in de maand juni over de hele linie een daling van de extra winstmarges zien. Alleen bij de variabele rente is de overwinst met 0,43 procentpunt ongewijzigd. Bij een rentevaste periode van 1-5 jaar is de extra winstopslag gemiddeld 0,4 procentpunt (-0,2 ten opzichte van mei), bij 5-10 jaar is dat 0,49 procentpunt (-0,25) en bij rentevaste perioden langer dan 10 jaar is de overwinst 0,17 procentpunt, een daling van 0,46 procentpunt ten opzichte van mei.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers