Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Steun van corporaties voor huiseigenaren Rotterdam

Geplaatst op 20 aug 2015 , bijgewerkt 20 aug 2015, 14:00

Drieduizend huiseigenaren in Rotterdam Zuid kunnen per appartement een subsidie van maximaal € 3.000 krijgen, om hun woning op te knappen. Die subsidie komt van de gemeente. Woningcorporaties ondersteunen het proces, met ruim twee miljoen euro.

Het gaat om huiseigenaren die lid zijn van een Vereniging van Eigenaren (VvE) in de wijken Feijenoord, Afrikaanderwijk, Carnisse, Oud-Charlois, Hillesluis, Tarwewijk, Bloemhof, Molièrebuurt en Pendrecht. De gemeente heeft voor deze wijken een lijst gemaakt van woningen die voor subsidie in aanmerking komen.

Verbeterplan

Een VvE die subsidie wil, moet een verbeterplan voor de appartementen maken. En vervolgens op basis daarvan een offerte aanvragen bij een erkend bedrijf. Als de gemeente Rotterdam de aanvraag goedkeurt, kan de VvE per woning een vergoeding krijgen van 45 % van de totale kosten, met een maximum van € 3.000. Individuele huiseigenaren kunnen geld bijlenen voor het opknappen van hun woning, bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn).

Het opknappen van koopwoningen in Rotterdam Zuid wordt gefinancierd uit het project Steigers op Zuid. Daarvoor is in totaal ruim € 17 miljoen beschikbaar, voor de komende drie jaar. De vier woningcorporaties (Woonstad, Woonbron, Vestia en Havensteder) nemen hiervan ruim € 2 miljoen voor hun rekening. Het geld van de woningcorporaties gaat niet naar subsidies, maar naar VvE010. Dat is de een service-organisatie die VvE's begeleidt, onder meer bij renovatie van appartementen.

Aantrekkelijkheid buurt

In Rotterdam Zuid staan veel koop- en huurwoningen dicht bij elkaar. De gemeente en woningcorporaties constateren dat het moeilijk is een wijk op te knappen, als alleen de huurwoningen worden gerenoveerd. Slecht onderhouden huizen hebben een negatieve invloed op de buurt en op de aantrekkelijkheid van corporatiewoningen, zeggen de corporaties. 

'Hetzelfde geldt voor koopwoningen', zegt Bob Maas, woningmarktspecialist bij Vereniging Eigen Huis. 'De vereniging is daarom positief over initiatieven waarmee zoveel mogelijk woningen tegelijk worden aangepakt, mits voldoende rekening wordt gehouden met de specifieke belangen van de eigenaren.'

Bericht Aedes (vereniging van woningcorporaties)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.