Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nieuwkomer op hypotheekmarkt nu over € 2 miljard

Geplaatst op 21 aug 2015 , bijgewerkt 21 aug 2015, 12:40

Munt Hypotheken heeft sinds deze week voor meer dan € 2 miljard aan hypotheken verstrekt. De Rabobank spreekt van oneerlijke concurrentie, maar krijgt daar vandaag weerwoord op.

Het tweede miljard van Munt Hypotheken is in slechts drie maanden geboekt. De nieuwe hypotheekaanbieder is in september een jaar actief op de Nederlandse markt. Munt Hypotheken betrekt haar kapitaal bij pensioenfondsen. Directeur Jeroen Looman verwacht binnen enkele jaren door te kunnen groeien naar een portefeuille van € 10 miljard.

'Oneerlijke concurrentie' 

Wiebe Draijer, topman van de Rabobank, toonde zich gisteren ongelukkig met wat hij noemt ‘de oneerlijke concurrentie in de hypotheekmarkt.’ Hij stelt dat verzekeraars en pensioenfondsen aan minder strenge kapitaaleisen hoeven te voldoen dan banken. Die eisen zouden banken beperken in het aanbieden van scherpe rentetarieven.

Verzekeraars en pensioenfondsen kunnen weinig begrip opbrengen voor die kritiek, schrijft nieuwsdienst amweb vandaag na een rondgang. Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars laat weten dat de opmerkingen van Draijer 'kort door de bocht en grotendeels onwaar' zijn. Als de hypotheek hoger is dan 80 % van de woningwaarde, gelden voor verzekeraars juist hogere kapitaaleisen dan voor banken, zegt de woordvoerder. Looman zegt op amweb dat het toezicht op beleggingsfondsen nu eenmaal anders is dan bij banken. 'Dat komt onder meer door het gedrag van banken voor de crisis. Wat ook meespeelt, is dat banken meer verschillende activiteiten hebben.'  

Marktaandelen

Rabobank, ING en ABN AMRO hebben jarenlang samen zo’n driekwart van de hypotheekmarkt in handen gehad. De Rabobank had enkele jaren geleden bij nieuwe hypotheken nog een marktaandeel rond de 30 %. Dat is nu gedaald naar 22 %. Munt Hypotheken tekent nu voor circa 6 % van de nieuwe hypotheken, volgens Het Financieele Dagblad.

Minder overwinsten

Vereniging Eigen Huis dringt al langere tijd aan op meer concurrentie, bijvoorbeeld van buitenlandse aanbieders. Dat beperkt de overwinsten van banken op hypotheken, die er nu nog voor zorgen dat huiseigenaren onnodig veel rente betalen, stelt de vereniging. Die overwinsten zijn de afgelopen maanden gedaald.

Overwinsten hypotheekrente verder gedaald

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers