Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Rechter benoemt onafhankelijke schade-expert Groningen

Geplaatst op 24 aug 2015 , bijgewerkt 24 aug 2015, 10:02

De rechtbank Noord-Nederland heeft een onafhankelijke deskundige aangewezen om de schade aan een Gronings huis te beoordelen. Het is voor het eerst dat de rechter daartoe over gaat.

Een Groningse huiseigenaar was naar de rechter gestapt toen het verschil tussen het oordeel van de schade-expert van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en de contra-expert wel heel groot was, en een derde expert moest worden aangewezen.

De deskundige van de NAM zag geen verband tussen aardbevingen en de schade aan de woning, en raamde de schade op € 2500. De contra-expert, ingeschakeld door de huiseigenaar, kwam op een schade van meer dan € 125.000 uit. In het door de NAM ontwikkelde schadeprotocol kan een derde taxateur worden ingeschakeld als de eerste twee experts het niet eens zijn. In deze benoeming heeft zowel de NAM als de inwoner een stem.

De huiseigenaar twijfelde door de stem van de NAM aan de onafhankelijkheid van de derde expert. De rechtbank gaf hem gelijk. Een door de rechter benoemde expert zou die onafhankelijkheid wel hebben, stelde de rechtbank.

Advocaat Pieter Huitema, die de huiseigenaar vertegenwoordigt, vindt de uitspraak een belangrijke overwinning voor gedupeerden van aardbevingsschade. 'Het is voor hen goed om te weten dat ze zich niet een deskundige hoeven laten opleggen door de NAM, maar de rechter daarom kunnen vragen', aldus de advocaat.

Meer informatie:
Dossier Gasschade Groningen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.