Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Productieproces van zonnepanelen vaak in orde

Geplaatst op 25 aug 2015 , bijgewerkt 25 aug 2015, 12:19

Bijna alle grote leveranciers van zonnepanelen hebben een betrouwbaar productieproces en leveren goede kwaliteit. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond en andere Europese consumentenorganisaties, zo schrijft de Volkskrant dinsdag.

De controleurs bezochten in het buitenland veertien fabrieken waar zonnepanelen worden geproduceerd. Alle bezochte producenten kregen een goede beoordeling. Enkele grote fabrieken stonden geen bezoek toe. Bij Hanergy, RECSolar en Tria Solar en Yingli kon de kwaliteit van de panelen daarom niet worden vastgesteld. Goede fabrikanten zijn zowel in Europa als Azië te vinden. Ook producent JA Solar die panelen levert aan 123 zonne-energie, de collectieve inkoopactie van zonnestroomsystemen van Vereniging Eigen Huis, kwam goed uit de test.

Controle Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis (VEH) concludeerde eerder dit jaar al dat de werkomstandigheden in Chinese zonnepaneelfabrieken in orde zijn. Relatiemanager Erik Bijl vloog voor 123 zonne-energie twee keer naar China. Daar controleerde hij de productieprocessen. Ook controleert de internationale certificatie-instelling DNV GL (voorheen Kema) voor VEH of er maatschappelijk verantwoord wordt ondernomen en of bijvoorbeeld zwangere vrouwen goed worden behandeld. In het juninummer van Eigen Huis Magazine zei Bijl: 'Natuurlijk kunnen wij blind afgaan op het rapport van DNV GL, maar wij willen ook zelf zien met wie we zaken doen. De zonnepanelenbranche is een cowboymarkt. Wij zoeken fabrikanten met een laboratorium waarin de kwaliteit van zonnepanelen wordt onderzocht en doorontwikkeld.'

Samenwerking Consumentenbond

Sinds begin deze maand organiseert de Consumentenbond het Zonnecollectief, een samenwerking met VEH. Met het Zonnecollectief biedt de bond de mogelijkheid om tegen dezelfde scherpe prijs en kwaliteit als die van 123 zonne-energie zonnestroomsystemen te laten installeren. De vereniging verzorgt de uitvoering en afhandeling.

Gerelateerde artikelen
In China de controleurs controleren - EHM juni 2015 (pdf)

Meer informatie
Kijk op 123 zonne-energie hoeveel zonnepanelen op uw dak passen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers