Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Asbestverwijderaars overtreden minder vaak de wet

Geplaatst op 26 aug 2015 , bijgewerkt 26 aug 2015, 10:54

Asbest wordt steeds vaker op de juiste manier verwijderd. Het aantal asbestverwijderaars dat de wet volgt, is in twee jaar bijna verdubbeld. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Alleen gecertificeerde bedrijven mogen asbest verwijderen. Bij controles van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in 2012 bleek dat 30 % van de saneringen volgens de regels werd uitgevoerd. In 2014 was dit percentage gestegen tot 54 %. Volgens de Inspectie komt dit door een goede samenwerking met en voorlichting aan de branche. Zo zijn onder andere informatieflyers verspreid over het juiste gebruik van beschermingsmiddelen en nam de Inspectie deel aan congressen, beurzen en rondetafelbijeenkomsten.

Elk gecertificeerd bedrijf wordt gemiddeld één keer in de twee jaar geïnspecteerd. Bedrijven die de wet overtreden, krijgen hoge boetes opgelegd, mogen tijdelijk geen asbest meer verwijderen of moeten hun certificaat inleveren.

Boete voor huiseigenaren

Huiseigenaren die asbest laten verwijderen door een niet-gecertificeerd bedrijf riskeren ook een boete. 'Hoe hoog die gemiddeld is, is moeilijk te zeggen. Het hangt af van de reeks overtredingen van de wet,' zegt Paul van der Burg, persvoorlichter Inspectie SZW. 'Maar denk aan een boete van enkele duizenden tot tienduizenden euro's.' Hoeveel huiseigenaren asbest laten saneren door een beunhaas, weet Van der Burg niet. 'Dat het regelmatig gebeurt, weten we wel. De Inspectie gaat daarom meer werk maken van het opsporen van malafide asbestsaneerders.'

Verbod asbestdaken

Vanaf 2024 geldt in Nederland een verbod op asbesthoudende daken. Dat betekent dat de komende 8 jaar ongeveer 120 miljoen vierkante meter asbesthoudende daken moeten worden verwijderd. Dat is gemiddeld 15 miljoen vierkante meter per jaar. Het verbod geldt voor alle daken: zowel voor particulieren als bedrijven.

Gezondheidsrisico's

In zeker 70 %  van alle huizen die voor 1994 zijn gebouwd, zit asbest. Sinds dat jaar is het verboden asbest te importeren, produceren of te gebruiken. Asbestvezels zijn zeer schadelijk. Als asbestvezels in de lucht komen, kunnen die bij mensen tot diep in de longen doordringen en stoflongen, buikvlies- en longkanker veroorzaken. Volgens de Inspectie  ISZW overlijden jaarlijks tussen de 900 en 1.300 mensen door de gevolgen van asbest.

Meer informatie
Sectorrapportage Asbest 2015 (pdf)
Asbest in huis


Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers