Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Schenkingsvrijstelling in 2017 weer omhoog'

Geplaatst op 28 aug 2015 , bijgewerkt 28 aug 2015, 09:00

De schenkingsvrijstelling van ruim € 52.000 wordt per 2017 verhoogd naar een ton. Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD) vandaag, op basis van ‘betrouwbare bronnen rond het Binnenhof’.

De belastingvrijstelling geldt voor ouders die hun kinderen een bedrag willen schenken. Voorwaarde is wel dat het kind dat bedrag aan de eigen woning besteedt. De vrijstelling was al eerder ruim een jaar verhoogd, om de woningmarkt te stimuleren. Maar per 1 januari 2015 is de vrijstelling weer verlaagd, naar € 52.752.

Het kabinet wil bovendien sparen in 2017 wat makkelijker maken, volgens het FD. De vrijstelling per persoon voor de vermogensrendementheffing zou dan worden verhoogd van € 21.000 naar € 25.000. Ook zou het veronderstelde rendement over de eerste € 100.000 dalen van 4 % naar 2,9 %, waardoor spaarders minder belasting hoeven af te dragen. Dit betekent dat een tweepersoons huishouden met een ton aan vermogen straks nog maar € 435 aan belasting afdraagt, in plaats van de huidige € 688.

Voor de vermogens tussen een ton en een miljoen euro wordt het rekenrendement verhoogd naar 4,7 %, aldus de bronnen rond het Binnenhof. Zij gaan dus meer belasting betalen, als de plannen doorgaan.

Het kabinet heeft de plannen voor 2017 nog niet bevestigd.

Meer informatie
Meer over de schenkingsvrijstelling
Extra aflossen of niet? (meer over vermogensrendementheffing)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers