Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Bouw grootste zonnepark Nederland begonnen

Geplaatst op 31 aug 2015 , bijgewerkt 31 aug 2015, 11:24

Op Ameland begint maandag de bouw van het grootste zonnepark van Nederland. Op het terrein van het vliegveld in Ballum worden komende maanden 23 duizend zonnepanelen geïnstalleerd.

Begin volgend jaar wordt de zonnepanelenweide opgeleverd. Dan wekt de weide ongeveer zes MegaWattpiek (MWp) op. Dat is genoeg stroom voor alle 1.500 huishoudens van het eiland. Ze krijgen nu nog elektriciteit geleverd van het vasteland.

Obligatieleningen

Het zonnepark is een initiatief van de gemeente Ameland, de Amelander Energie Coöperatie (AEC) en Eneco. AEC wil zoveel mogelijk Amelanders en mensen met een vakantiewoning op het eiland laten participeren in het zonnepark. De energiecoöperatie denkt over obligatieleningen. Geïnteresseerden kunnen geld uitlenen aan de initiatiefnemers van het zonnepark en krijgen dat bedrag na afgesproken termijn met rente terug. Johan Kiewiet, directeur AEC: 'Stel dat iemand voor vijf jaar € 1.000 uitleent, krijgt hij daarover in ieder geval een rentepercentage van 2,5 %. Als de zon gemiddeld schijnt, komt daar nog 1,5 % rente bovenop.' Het plan is nog niet definitief. De prospectus wordt nu gemaakt en moet nog worden goedgekeurd door de Raad van Bestuur en de ledenraad. Kiewiet: 'Wij hopen dat geïnteresseerden zich vanaf half oktober kunnen inschrijven.'

Grootste zonnepark

De grootste zonnepaneleninstallatie is nu nog te vinden op het dak van de Floriade in Vijfhuizen (2,3 MWp). Op de tweede plaats staat het zonnepark bij Azewijn (1,8 MWp).

Meer informatie
De bewoners van de Waddeneilanden willen in 2020 alle stroom en water die ze nodig hebben lokaal en duurzaam winnen. In het juli-/augustusnummer van Eigen Huis Magazine stond over dit onderwerp een artikel (pdf). Hierin wordt ook het zonnepark op Ameland genoemd.

Wek zelf energie op met 123 zonne-energie van Vereniging Eigen Huis
Bekijk in het Energiehuis hoe gemakkelijk het is energie te besparen
Zonnepark Ameland

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers