Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Bouw grootste zonnepark Nederland begonnen

Geplaatst op 31 aug 2015 , bijgewerkt 31 aug 2015, 11:24

Op Ameland begint maandag de bouw van het grootste zonnepark van Nederland. Op het terrein van het vliegveld in Ballum worden komende maanden 23 duizend zonnepanelen geïnstalleerd.

Begin volgend jaar wordt de zonnepanelenweide opgeleverd. Dan wekt de weide ongeveer zes MegaWattpiek (MWp) op. Dat is genoeg stroom voor alle 1.500 huishoudens van het eiland. Ze krijgen nu nog elektriciteit geleverd van het vasteland.

Obligatieleningen

Het zonnepark is een initiatief van de gemeente Ameland, de Amelander Energie Coöperatie (AEC) en Eneco. AEC wil zoveel mogelijk Amelanders en mensen met een vakantiewoning op het eiland laten participeren in het zonnepark. De energiecoöperatie denkt over obligatieleningen. Geïnteresseerden kunnen geld uitlenen aan de initiatiefnemers van het zonnepark en krijgen dat bedrag na afgesproken termijn met rente terug. Johan Kiewiet, directeur AEC: 'Stel dat iemand voor vijf jaar € 1.000 uitleent, krijgt hij daarover in ieder geval een rentepercentage van 2,5 %. Als de zon gemiddeld schijnt, komt daar nog 1,5 % rente bovenop.' Het plan is nog niet definitief. De prospectus wordt nu gemaakt en moet nog worden goedgekeurd door de Raad van Bestuur en de ledenraad. Kiewiet: 'Wij hopen dat geïnteresseerden zich vanaf half oktober kunnen inschrijven.'

Grootste zonnepark

De grootste zonnepaneleninstallatie is nu nog te vinden op het dak van de Floriade in Vijfhuizen (2,3 MWp). Op de tweede plaats staat het zonnepark bij Azewijn (1,8 MWp).

Meer informatie
De bewoners van de Waddeneilanden willen in 2020 alle stroom en water die ze nodig hebben lokaal en duurzaam winnen. In het juli-/augustusnummer van Eigen Huis Magazine stond over dit onderwerp een artikel (pdf). Hierin wordt ook het zonnepark op Ameland genoemd.

Wek zelf energie op met 123 zonne-energie van Vereniging Eigen Huis
Bekijk in het Energiehuis hoe gemakkelijk het is energie te besparen
Zonnepark Ameland

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.