Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Milieubelastingen goed voor bijna € 24 miljard

Geplaatst op 01 sep 2015 , bijgewerkt 01 sep 2015, 13:16

De overheid inde vorig jaar voor € 23,9 miljard aan milieubelastingen en -heffingen. Hiermee staat Nederland in de top 5 van EU-landen die de meeste milieubelastingen betalen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag 1 september.

Alleen Slovenië, Bulgarije, Kroatië en Griekenland staan boven Nederland in de top 5.

De geïncasseerde € 23,9 miljard bestaat voor € 19,4 miljard uit milieubelastingen. Denk aan energiebelasting op aardgas en elektriciteit, motorrijtuigenbelasting en accijnzen op brandstoffen. De overige € 4,5 miljard zijn milieuheffingen, waaronder rioolrechten en afvalstoffen- en reinigingsrechten.

Energierekening

De gemiddelde energierekening van een huishouden bestaat voor 39 % uit energiebelasting. Daarop heeft de consument geen invloed. Dat heeft hij ook niet op de netbeheerkosten, die volgens Gaslicht.com goed zijn voor 16,9 % van de gemiddelde energierekening. De leveringskosten (44 %) zijn wel te beïnvloeden, door minder energie te verbruiken.

Standpunt van de vereniging

Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis: 'Het is bizar dat de consument via de energierekening de staatskas volop spekt en tegelijkertijd minder gestimuleerd wordt energie te besparen of zelf op te wekken. Huishoudens betalen volop mee aan de subsidiepot voor grote windmolen- en duurzaamheidsprojecten, maar kunnen zelf als individu geen beroep doen op deze pot geld. Zo staat nu ook de salderingsregeling voor zonnepanelen ter discussie. Het wordt tijd dat de consument iets terugziet van de forse, almaar stijgende belastingen en heffingen.'

Meer informatie
Energiebelasting

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers