Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Plasterk spreekt gemeenten aan op bouwleges

Geplaatst op 01 sep 2015 , bijgewerkt 01 sep 2015, 15:15

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) gaat bij gemeenten aandringen op meer transparantie omtrent bouwleges. Dat zei hij vandaag, in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Veldman (VVD).

Veldman bracht de bouwleges ter sprake naar aanleiding van een onderzoek dat Vereniging Eigen Huis gisteren publiceerde. Iemand die een bouwvergunning aanvraagt voor bijvoorbeeld een dakkapel, betaalt in de ene gemeente veel meer dan in de andere, blijkt uit dat onderzoek. Die verschillen zijn onverklaarbaar.

Vereniging Eigen Huis pleitte er gisteren voor dat het Rijk ingrijpt, om uitschieters en grote verschillen te voorkomen. De vereniging dringt ook aan op meer helderheid over de kostprijsberekening.

Plasterk zegde toe in gesprek te gaan met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Wat Vereniging Eigen Huis betreft, mag dit geen vrijblijvend gesprek worden. 'Dat is in het verleden al vaak genoeg gebeurd', zegt Nico Stolwijk, manager Kennis en Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. 'Concreet gezien zou de VNG zich moeten committeren aan een stappenplan dat leidt tot meer transparantie en een meer eenduidige kostenberekening. Gemeenten moeten de tarieven van de bouwleges meer naar elkaar toe brengen. Daar zouden streefcijfers voor kunnen worden afgesproken.'

Meer informatie
VVD wil uniforme kostprijsberekening voor bouwleges 
VEH wil dat Rijk ingrijpt bij bouwleges 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.