Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Nederlands Hypotheekinstituut van de baan

Geplaatst op 02 sep 2015 , bijgewerkt 02 sep 2015, 12:05

Het Nederlands Hypotheekinstituut (NHI) is definitief van de baan na bezwaren van de Europese Commissie. Brussel beschouwt dit plan om hypotheken voordelig te laten financieren als ongeoorloofde staatssteun.

Ruim een jaar overlegde een werkgroep die het NHI moest voorbereiden met Brussel. Tevergeefs, zo schrijft minister Blok van Wonen in een brief aan de Tweede Kamer. Twee weken geleden besloot de werkgroep de stekker eruit te trekken.

Het NHI werd twee jaar geleden gedurende de crisis bedacht om de vastgelopen woningmarkt weer vlot te trekken. Het NHI moest pensioenfondsen overtuigen om in hypotheken te investeren. De drie Nederlandse grootbanken Rabobank, ING en ABN AMRO hadden destijds moeite nieuwe hypotheken te financieren. Het NHI zou een vermogen van € 50 miljard moeten beheren.

Met de komst van het NHI zouden financieringskosten van hypotheken voor de banken dalen. Dit voordeel zou worden doorberekend aan de consument, via een lagere hypotheekrente. Deze zou kopers over de streep moeten trekken om stappen te ondernemen op de woningmarkt.

Volgens minister Blok zijn alternatieven zoals de NHI niet langer nodig. Omdat veel woningbezitters hun hypotheek aflossen, hebben de banken meer geld in  kas om nieuwe hypotheken te financieren. Daarnaast betraden verscheidene nieuwe partijen het afgelopen jaar de Nederlandse hypotheekmarkt, waaronder enkele pensioenfondsen.

Lees meer over hypotheken

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.