Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nederlands Hypotheekinstituut van de baan

Geplaatst op 02 sep 2015 , bijgewerkt 02 sep 2015, 12:05

Het Nederlands Hypotheekinstituut (NHI) is definitief van de baan na bezwaren van de Europese Commissie. Brussel beschouwt dit plan om hypotheken voordelig te laten financieren als ongeoorloofde staatssteun.

Ruim een jaar overlegde een werkgroep die het NHI moest voorbereiden met Brussel. Tevergeefs, zo schrijft minister Blok van Wonen in een brief aan de Tweede Kamer. Twee weken geleden besloot de werkgroep de stekker eruit te trekken.

Het NHI werd twee jaar geleden gedurende de crisis bedacht om de vastgelopen woningmarkt weer vlot te trekken. Het NHI moest pensioenfondsen overtuigen om in hypotheken te investeren. De drie Nederlandse grootbanken Rabobank, ING en ABN AMRO hadden destijds moeite nieuwe hypotheken te financieren. Het NHI zou een vermogen van € 50 miljard moeten beheren.

Met de komst van het NHI zouden financieringskosten van hypotheken voor de banken dalen. Dit voordeel zou worden doorberekend aan de consument, via een lagere hypotheekrente. Deze zou kopers over de streep moeten trekken om stappen te ondernemen op de woningmarkt.

Volgens minister Blok zijn alternatieven zoals de NHI niet langer nodig. Omdat veel woningbezitters hun hypotheek aflossen, hebben de banken meer geld in  kas om nieuwe hypotheken te financieren. Daarnaast betraden verscheidene nieuwe partijen het afgelopen jaar de Nederlandse hypotheekmarkt, waaronder enkele pensioenfondsen.

Lees meer over hypotheken

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers