Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Amsterdam verhoogt langdurige erfpachttarieven'

Geplaatst op 03 sep 2015 , bijgewerkt 03 sep 2015, 09:16

De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg wil de tarieven voor inwoners die hun erfpacht voor 10 tot 25 jaar lieten vastzetten verhogen. Het voorstel is door de gemeenteraad 'zeer kritisch' ontvangen, zo meldt de Telegraaf.

Vorig jaar verhoogde de hoofdstad de erfpacht al om dreigende begrotingstekorten op te vangen. De hoogte van de erfpacht is namelijk gekoppeld aan de rente op de staatsleningen. Die was en is extreem laag. Een uitzondering werd gemaakt voor Amsterdammers die hun canon voor langere tijd hadden vastgezet. Van der Burg wil dit besluit nu terugdraaien, aangezien dit de gemeente zo'n € 45 miljoen oplevert.

'Gedwongen besluit'

De gedupeerden zijn volgens de Telegraaf vooral nieuwe pachters, zoals eigenaars van nieuwbouwwoningen en zelfbouwkavels. Erfpachtersvereniging SEBA is woedend en verwijt de gemeente de spelregels tijdens de wedstrijd te veranderen. Van der Burg zegt tot dit besluit te zijn gedwongen door zijn collega-wethouder Kock van Financiën.

Het gemeentebestuur besloot in het collegeakkoord het erfpachtsysteem te moderniseren. Vereniging Eigen Huis drong er destijds al op aan dat Amsterdamse woningbezitters onverwachte stijgingen van de erfpachttarieven zouden worden bespaard.  

Meer informatie
Dossier Erfpacht

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media
Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzichtkeyboard_arrow_right

Pers

Pers
Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact perskeyboard_arrow_right
logoWebsitevhjaar

Wij zijn genomineerd voor website van het jaar 2018. Stem ook!

Stem nu!
Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.