Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Consument iets minder enthousiast

Geplaatst op 04 sep 2015 , bijgewerkt 04 sep 2015, 10:50

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is voor de derde maand op rij licht gedaald, zo blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. De stemmingsgraadmeter zakte met een punt naar 102, tegen een neutraalwaarde van 100.

'Huizenkopers zijn nog steeds overwegend optimistisch gestemd', zegt woningmarktdeskundige Maarten Eeke van der Veen van Vereniging Eigen Huis. 'Wel voorzien ze  komend jaar zowel stijgende de huizenprijzen als een oplopende hypotheekrente. Daardoor komt de betaalbaarheid van koopwoningen onder druk te staan.'

Vanwege de licht dalende trend van de Marktindicator, verwacht de vereniging dan ook dat de snelle stijging van het aantal kooptransacties de komende maanden iets zal afzwakken. Deze tendens is merkbaar in het gemoed van consumenten. In augustus achtte 48% van hen het een gunstige tot zeer gunstige tijd om een huis te kopen. Dit percentage loopt sinds de piek van 55% in december vorig jaar geleidelijk terug.

Het percentage Nederlanders dat de tijd ongunstig acht om stappen te zetten op de woningmarkt, neemt ook af. Begin 2013 beoordeelde nog 32% de woningmarkt als (zeer) ongunstig. Vorige maand daalde dit percentage naar 12%.

Bekijk de Eigen Huis Marktindicator

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers