Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Consument heeft weinig vertrouwen in Warmtewet

Geplaatst op 07 sep 2015 , bijgewerkt 07 sep 2015, 13:33

Huishoudens met stadsverwarming zijn hierover ontevreden. Dit blijkt uit onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate.

Consumenten hebben weinig vertrouwen in de Warmtewet. Die wet moet ervoor zorgen dat huishoudens aangesloten op een collectieve warmtevoorziening (stads- of blokverwarming en warmte- of koudeopslag)  niet meer betalen voor de levering van warmte dan huishoudens met een cv-ketel.

Op het Meldpunt Warmtewet van Vereniging Eigen Huis kwamen binnen een jaar tijd meer dan 4.000 meldingen binnen. En uit het onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) blijkt dat de helft van de 488 ondervraagde warmteconsumenten een collectieve warmtevoorziening niet aanbeveelt aan bekenden. Bijna 60 % wil de aansluiting op het gemeenschappelijke warmtesysteem zelfs opzeggen als dat mogelijk zou zijn. Claudia Umlauf, beleidsadviseur Energie bij Vereniging Eigen Huis: 'Deze mensen vinden dat ze te veel betalen voor hun warmtelevering en willen daarom overstappen naar een ander systeem. Als de prijs voor warmte aanzienlijk lager zou liggen dan de prijs voor gas, verwacht ik dat die overstapbehoefte er niet of nauwelijks zal zijn.'

Vertrouwen herstellen

Het vertrouwen in de Warmtewet kan volgens de onderzoeker worden hersteld. Bijvoorbeeld door redelijke en billijke tarieven in rekening te brengen en door huishoudens goed te informeren of ze van warmteleverancier te laten wisselen. De onderzoeker denkt ook dat het vertrouwen verbetert als leveranciers open en eerlijk zijn over hun tarieven.

Het Europees beleidsadviesbureau Ecorys heeft van minister Henk Kamp van Economische Zaken de opdracht gekregen de huidige warmtewet te evalueren. Vereniging Eigen Huis heeft de onderzoeksresultaten naar het adviesbureau gestuurd.

Nieuwe wet

In april kondigde Kamp aan dat hij nog dit jaar een nieuwe Warmtewet gaat maken. Die wet stuurt hij eind volgend jaar naar de Tweede Kamer.

In Nederland vallen ruim 600.000 huishoudens onder de Warmtewet. Zij kunnen niet wisselen van warmteleverancier.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers