Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Essent overtreedt regels consumentenverkoop'

Geplaatst op 08 sep 2015 , bijgewerkt 08 sep 2015, 09:00

Consumenten worden in elektronicawinkel Mediamarkt verleid over te stappen naar energieleverancier Essent als ze een aankoop doen. Vereniging Eigen Huis verdenkt Essent ervan te handelen in strijd met de wettelijke regels van consumentenverkoop.

Klanten van de Mediamarkt krijgen alleen € 200 korting op hun aankoop als zij klant worden van Essent. Claudia Umlauf, beleidsadviseur Energie bij Vereniging Eigen Huis: 'Weliswaar had de consument dat kunnen weten, omdat het in kleine letters op de reclameborden staat. Maar hij was gefocust op iets anders: op de koop van een wasmachine.'

Geen bedenktijd

Consumenten die de € 200 korting accepteren, worden klant van Essent en tekenen de algemene voorwaarden. Hierin staat dat ze afzien van de juridische bedenktijd van twee weken. Wie weg wil bij Essent, moet de reguliere opstapboete van maximaal € 250 en de € 200 korting terugbetalen.

Brief

In een brief roept Vereniging Eigen Huis Essent ter verantwoording. Umlauf: 'Wij verdenken de energieleverancier er niet alleen van dat ze handelen in strijd met regels van de consumentenverkoop, maar we zijn ook van mening dat Essent zich niet houdt aan de algemene consumentenvoorwaarden. Het stoort de vereniging dat Essent klanten probeert te werven op het moment dat ze zijn afgeleid, bijvoorbeeld tijdens de koop van een wasmachine. Een consument die toehapt, zit wel heel snel vast aan het contract van Essent. Dat vinden we erg en juridisch onverantwoord.'

Gerelateerde nieuwsberichten
ACM berispt vier energieleveranciers (augustus 2015)
Dwangsommen voor falende energieaanbieders (mei 2015)
ACM: Stroomprijzen zijn te onduidelijk (augustus 2014)
Dwingende regels energierekening noodzakelijk (juni 2014)

Meer informatie
Brief aan Essent (PDF)
Overstappen naar een andere energieleverancier
Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.