Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nieuwe test brengt arbeidskansen in kaart

Geplaatst op 08 sep 2015 , bijgewerkt 08 sep 2015, 11:00

De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek werken vanaf vandaag met een nieuwe test die kansen op de arbeidsmarkt in kaart brengt. Het doel van de test is om flexwerkers en zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) makkelijker aan een hypotheek te helpen.

De twee hypotheekbemiddelaars werken samen met geldverstrekkers Obvion en Florius. De test is ontworpen door arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group. ‘Deze test is vooral interessant voor de kleine groep die nog niet voldoet aan de gebruikelijke normen, maar wel prima kansen op de arbeidsmarkt heeft’, zegt Ben Rogmans, partner van de Intelligence Group. Het gaat waarschijnlijk vooral om twintigers en dertigers.

Rogmans: ‘Een gunstige testuitslag geeft de aanvrager geen garantie, maar wel een betere kans op een hypotheek.’ De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek willen het komende half jaar onderzoeken of de test van de Intelligence Group minstens zo veel voorspellende waarde heeft als het bekende ‘drie jaar terug kijken’. De test maakt duidelijk hoe groot de kansen van een individu de komende vijf jaar zijn op de arbeidsmarkt én hoe groot de kans is dat iemand werkloos wordt. Aan het eind van de test krijgt de aspirant huiseigenaar een aantal tips.

Perspectiefverklaring

Nu het aantal mensen zonder vast arbeidscontract is gegroeid naar bijna twee miljoen en het aantal zzp’ers naar 1,4 miljoen, staat ook de traditionele wijze van hypotheekverstrekking onder druk. Tot nu toe kijken banken namelijk vooral naar het arbeidsverleden en of iemand een vast contract heeft.
Maar daar begint verandering in te komen. Vereniging Eigen Huis, uitzendorganisatie Randstad en Obvion zijn in december 2013 al gestart met een soortgelijk initiatief: de perspectiefverklaring. Ook deze verklaring richt de blik op de toekomst, in plaats van het verleden.

Meer informatie
Bericht De Hypotheekshop
Tijdelijk contract of uitzendkracht: welke regels heeft mijn bank?
Zzp'er: welke regels heeft mijn bank? 

Gerelateerde artikelen
Proef flexwerkershypotheek uitgebreid (februari 2015)

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers