Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Nieuwe verzilverproducten vaak erg duur

Geplaatst op 11 sep 2015 , bijgewerkt 11 sep 2015, 08:30

Oudere huiseigenaren die de overwaarde in hun woning willen benutten, hebben sinds kort meer mogelijkheden. Maar het zijn dure oplossingen, waarschuwt Vereniging Eigen Huis.

Verzilvermijvast biedt sinds begin september een verzilverproduct aan. Bij dit bedrijf kan een huiseigenaar zijn woning verkopen voor 50 % van de marktwaarde, om het huis vervolgens terug te huren. Zodra de voormalige eigenaar de huur beëindigt, krijgt hij de andere helft van de koopsom. Plus de helft van eventuele overwaarde, als het pand in waarde is gestegen. Als er waardedaling is, wordt daarvan de helft afgetrokken van het te ontvangen bedrag.

Forse huur

In augustus presenteerde het Zilver Wonen Fonds een soortgelijk product. Een belangrijk verschil is dat de huiseigenaar daar slechts 80 % van de marktwaarde krijgt voor zijn woning, om het pand vervolgens terug te huren. De resterende 20 % van de waarde is hij kwijt. Maar ook bij dit product krijgt de huiseigenaar het bedrag dat overblijft nadat de hypotheek aan de bank is afgelost. Dit kan mee- of tegenvallen, afhankelijk van de hypotheekschuld. De huiseigenaar moet zelf bepalen of dit voldoende is om de oude dag mee te veraangenamen. En of het opweegt tegen de vaak forse huur.

Met name bij oudere huiseigenaren die alleen een AOW-uitkering ontvangen, maar wel veel overwaarde in hun woning hebben, bestaat de behoefte aan verzilverproducten. De grote Nederlandse banken bieden deze oplossingen nog niet of nauwelijks aan. De nieuwe producten zijn met alleen een AOW-uitkering niet op te brengen, omdat de huren daarvoor te hoog zijn.

Tweede hypotheek

‘We zijn blij dat er meer verzilverproducten op de markt komen, maar hét product zit er nog niet bij’, zegt directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis. ‘De producten die nu op de markt zijn, bieden vaak een slechte deal. De oudere huiseigenaar raakt een flink deel van de woningwaarde kwijt. Of krijgt nu maar de helft en ervaart onzekerheid over de andere helft, die pas veel later komt. Bovendien gaat het meestal om forse huren, die jaarlijks flink stijgen. Er kan ook sprake zijn van een boete, als de huurder binnen enkele jaren al de huur opzegt. Daarom adviseren we huiseigenaren om goed te kijken naar alternatieven voor verzilverproducten. Denk bijvoorbeeld aan een tweede hypotheek of krediet. Die oplossingen pakken voor veel mensen aanmerkelijk voordeliger uit.’

Meer informatie
Dossier verzilveren overwaarde

In de media
EenVandaag besteedde op 14 september een item aan het verzilveren van de eigen woning. Hans André de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis, waarschuwt daarin voor onvoordelige deals. 

 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.