Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Hypotheekrente op laagste punt in vijftig jaar

Geplaatst op 15 sep 2015 , bijgewerkt 15 sep 2015, 11:35

De hypotheekrente is op het laagste punt in vijftig jaar beland. De rente bij een rentevaste periode van vijf jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bedraagt nu gemiddeld 2,12 %.

Dat blijkt uit gegevens van De Hypotheekshop. Ter vergelijking: de rente voor vijf jaar vast was de afgelopen vijftig jaar gemiddeld ruim 7 %. Als banken bepalen welke maximale hypotheek iemand kan dragen, houden ze overigens nu een toetsrente van 5 % aan.

De meest populaire rentevaste periode is tien jaar vast (met NHG). Deze rente is momenteel gemiddeld 2,41 %.

Boete bij oversluiten

Voor de zomer leek het er even op dat de rentestanden het laagste punt hadden bereikt. Enkele banken verhoogden in mei en juni hun rentes weer iets, maar de laatste maanden daalt de rente opnieuw. De belangrijkste reden daarvoor is de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt.

Wie zijn hypotheek wil oversluiten, om te profiteren van de huidige lage rentestand, heeft vaak te maken met een eenmalige boeterente. Die boete bedraagt al snel enkele duizenden euro’s. Een huiseigenaar kan een pro forma nota opvragen bij zijn bank, om te zien of die boete niet hoger is dan het rentevoordeel. Sommige banken bieden rentemiddeling aan. Dat betekent dat de boete wordt uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode.

Hypotheek oversluiten 

Gemiddelde hypotheekrente met NHG vanaf 1965 (PDF)

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers