Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Herstelfonds funderingen in de maak

Geplaatst op 18 sep 2015 , bijgewerkt 18 sep 2015, 12:48

Eigenaren van huizen met funderingsproblemen moeten voor het herstel daarvan een lening kunnen aanvragen. Daarom moet een speciaal fonds worden opgericht, zo stelt de werkgroep funderingsproblematiek.

Uit het fonds kunnen leningen worden verstrekt aan alle eigenaren van huizen met urgente funderingsproblemen. Urgent wil zeggen dat herstel binnen vijf jaar noodzakelijk is. Volgens gegevens van de meewerkende gemeenten telt Nederland tussen de 1.100 tot 1.400 urgente gevallen. In de komende 15 jaar zullen naar schatting nog 35.000 panden te maken krijgen met funderingsproblemen.

Probleemgebieden

Door lage grondwaterstanden zijn de fundamenten van ongeveer 250.000 woningen in Nederland drooggevallen en aangetast. Vaak kunnen huiseigenaren funderingsschade niet voorkomen, toch zijn zij hier wel wettelijk verantwoordelijk voor. De gemiddelde herstelkosten zijn € 60.000 per woning. De problemen doen zich vooral voor in vooroorlogse woningen in het noorden en westen van het land en in de riviergebieden.

Het voorstel voor een fonds komt van een speciale werkgroep die uit onder andere gemeenten, de Nederlandse Vereniging van Banken en het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek bestaat. Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst heeft het plan naar de Tweede Kamer gestuurd. Als die akkoord is, kan de werkgroep het voorstel verder uitwerken.

Begin vorig jaar pleitte Vereniging Eigen Huis ervoor dat huishoudens die herstelwerkzaamheden zelf niet kunnen betalen, tegemoet moeten worden gekomen door hypotheekverstrekker en de gemeente. De vereniging stuurde de Tweede Kamer hierover een brief.

Meer informatie
Funderingsproblemen

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers