Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nederlanders blij met hun buren

Geplaatst op 23 sep 2015 , bijgewerkt 23 sep 2015, 09:57

Een kwart van de Nederlanders wil niet verhuizen vanwege de leuke buren. Dat blijkt uit het Burenonderzoek van Douwe Egberts en Oranje Fonds.

Acht op de tien Nederlanders voelt zich thuis in zijn of haar buurt. Zo’n 62 % maakt wekelijks een praatje met de buren en 16 % drinkt een kop koffie om kennis te maken met nieuwe bewoners. Gemiddelde wonen mensen 15 jaar in dezelfde straat. Het meest tevreden met hun buurt zijn Limburgers  (90,6%). De provincie Drenthe scoort het laagst met 76,2%.

Contact met de buren is volgens de onderzoekers naast gezellig ook praktisch. Zo neemt 83% pakketjes voor haar buren aan, slaat ruim de helft alarm als er iets aan de hand is bij de buren en bewaart  40% elkaars reservesleutel. Bijna de helft geeft aan klaar te staan voor een hulpbehoevende buurgenoot.

 Het burencontact speelt ook op social media een belangrijke rol. Bijna een kwart heeft contact met elkaar via Whatsapp en 34 % is bevriend via Facebook.

Het Burenonderzoek is verricht in aanloop naar de tiende landelijke Burendag op zaterdag 26 september. Naar verwachting doen 1 miljoen mensen hieraan mee. Marktonderzoeksbureau Ipsos voerde het onderzoek uit onder 3.000 Nederlanders tussen de 15 en 60 jaar. In het onderzoek is geen onderscheid gemaakt tussen huurders en kopers.

Gerelateerd nieuwsbericht

Buurtbemiddeling steeds populairder bij overlast (28 augustus 2015)

Meer informatie

Conflicten met buren voorkomen
Burendag 2015


Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers