Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nederlanders dik tevreden over woonsituatie

Geplaatst op 23 sep 2015 , bijgewerkt 23 sep 2015, 13:33

Nederlandse huiseigenaren waarderen hun woonsituatie met een ruime 8. Slechts 3% geeft een onvoldoende aan hun huis en omgeving, zo blijkt uit een onderzoek van ING.

In grotere gemeentes van meer dan 100.000 inwoners is vooral de grootte van de woning (27%) en het geringe woon-werk-verkeer (15%) vaak maatgevend voor het woongeluk. In kleinere gemeenten telt de omvang van de woning minder zwaar (16%) en ligt de nadruk meer op betaalbaarheid (15%) en een veilige omgeving (15%).

 'Het lijkt opvallend dat de grootte van het huis vaker tot tevredenheid leidt op plekken waar de huizen gemiddeld kleiner zijn', zegt Wim Flikweert, manager hypotheken van ING. 'Dit heeft alles te maken met het verwachtingspatroon. Je kunt je in een stadswoning van 70 vierkante meter gelukkiger voelen dan in een landelijke woning van 120 vierkante meter.'

Levenskwaliteit

Ook over de gehele breedte van het bestaan zijn veel Nederlanders te spreken over hun leven. Een op de drie is relatief zeer welvarend en naar eigen zeggen gezond en tevreden. Een kwart is dat niet, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Twintigers die wel een partner hebben, maar geen kinderen staan er volgens het CBS het beste voor. Ze zijn vaak hoogopgeleid, gezond, hebben een goede baan en flink wat te besteden.

Paren doen het bijna altijd beter dan alleenstaanden omdat ze vaak een dubbel inkomen hebben. Hoogopgeleiden scoren op de schaal van welzijn en welvaart altijd hoger dan lageropgeleiden. De laatsten kampen bijvoorbeeld vaker met gezondheidsklachten en werkloosheid.

Het minst gelukkig zijn naast laagopgeleiden alleenstaande ouders met jonge kinderen en mensen die moeten rondkomen van een uitkering. 

Meer informatie

Bekijk de Eigen Huis Markindicator

Stappenplan bij betalingsproblemen  

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers