Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Veel onduidelijkheid rond Amsterdams erfpachtstelsel

Geplaatst op 25 sep 2015 , bijgewerkt 25 sep 2015, 12:21

De hervormingsvoorstellen voor het Amsterdamse erfpachtstelsel laten nog veel aan duidelijkheid te wensen over. Dit concludeert researchbureau RIGO dat in opdracht van Vereniging Eigen Huis de plannen onderzocht.

De voorstellen komen uit de koker van de Grondwaardecommissie Eeuwigdurende Erfpacht (GWC), een externe adviescommissie de de Amsterdamse gemeenteraad over de erfpachtkwestie adviseert. Vanaf volgend jaar kunnen Amsterdammers volgens de plannen eventuele erfpacht in één keer afkopen. Ook kunnen ze kiezen voor een vast bedrag aan erfpacht dat jaarlijks met een inflatiecorrectie wordt verhoogd.

RIGO is kritisch op de voorstellen van de GWC. Het nieuwe, voorgestelde systeem laat volgens het onderzoeksbureau nog te veel vragen open waardoor veel ruimte overblijft voor discussies en bezwaren. Daarnaast is de afkoopsom voor Amsterdammers die in één keer de erfpacht willen afkopen veel te hoog.

Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over de conclusies van RIGO. De gemeente moet volgens de vereniging met betere en duidelijkere plannen komen waarin de belangen van de erfpachters echt worden meegewogen. Ook mogen Amsterdammers niet mede via de erfpachtcanon opdraaien voor de zorgelijke financiële situatie van de gemeente.

Meer informatie
Dossier Erfpacht

Gerelateerde artikelen
Amsterdams erfpachtstelsel op de schop (juni 2015)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.