Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

‘Leg energiebesparing vast in wet’

Geplaatst op 25 sep 2015 , bijgewerkt 25 sep 2015, 12:27

In een wet moet worden vastgelegd dat over 35 jaar in Nederland bijna geen olie, gas en kolen meer mag worden gebruikt. Dat adviseert de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) aan minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Het tempo van de energiebesparing moet fors omhoog, vindt de raad. Daarom moet er een wet komen die dat regelt. RLI adviseert de regering en het kabinet over duurzaamheid en milieu. Minister Kamp heeft deze experts gevraagd advies te geven over hoe Nederland tot een volledig duurzame energievoorziening in 2050 kan komen.

De raad vindt dat Nederland alles op alles moet zetten om ervoor te zorgen dat over 35 jaar 80 tot 95 % minder broeikasgassen worden uitgestoten dan in ijkjaar 1990. Eén van de manieren waarop het doel kan worden gehaald, stelt de RLI, is door woningen en bedrijven te isoleren en voor verwarming warmtepompen en aardwarmte te gebruiken. Als het niet lukt hierover binnen enkele jaren vrijwillige afspraken te maken, stelt de raad voor energiebesparende maatregelen te verplichten.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

'Voor de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur is het verduurzamen van woningen een prioriteit. Dit is alleen acceptabel als huiseigenaren positief gestimuleerd worden hun huis te isoleren,' zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. 'Positieve stimulansen zijn er nu nauwelijks voor huiseigenaren. Een warmtepomp is vele malen duurder dan een cv-ketel. Voor bedrijven zijn er subsidies die projecten rendabel maken, maar voor consumenten zijn er slechts leningen met een lage rente.'

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.