Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nederlanders slecht voorbereid op brand

Geplaatst op 01 okt 2015 , bijgewerkt 01 okt 2015, 13:17

Twee op de tien huishoudens heeft geen rookmelder in huis. Dat blijkt uit onderzoek van het bedrijf Nest Labs dat rookmelders maakt. Het onderzoek is gehouden in het kader van de Brandpreventieweken.

De Nationale Brandpreventieweken beginnen vandaag en duren de hele maand. Voor het onderzoek werden ruim 1000 volwassenen ondervraagd over brandveiligheid. Twee op de tien huishoudens heeft geen rookmelder in huis. En vier op de vijf Nederlanders die er wel een heeft, test hem niet maandelijks zoals wordt aanbevolen. Zeker 15 % geeft aan de melder nooit te testen. Dit terwijl bijna de helft van de rookmelders in Nederland niet werkt, zo bleek uit een eerder onderzoek deze maand van de Brandweeracademie. 
 

Vluchtroute

Ook naar andere aspecten van brandveiligheid is gekeken. Zo weet 53% van de ondervraagden niet hoe hij zijn huis moet ontvluchten in het geval van brand. Ook denkt een meerderheid (86%) meer dan vijf minuten tijd te hebben om spullen te pakken en het huis te ontvluchten, terwijl dit in de praktijk minder dan vijf minuten is. De onderzoekers vinden de conclusies schokkend, omdat huisbranden vier keer sneller over slaan dan 40 jaar geleden. In een paar minuten kan een kamer in lichterlaaie staan. 

Uit brandtesten blijkt dat mensen slechts drie minuten tijd hebben om bij een woningbrand het huis te ontvluchten. In veel moderne meubels en matrassen zit tegenwoordig een kunststof schuimvulling zoals polyurethaan die zeer brandbaar is. En als deze schuimvulling vlam vat, komen er veel giftige stoffen en rook vrij.  

Wat is de beste plek voor een rookmelder?

  • In de gang of een ruimte tussen keuken en woonkamer.
  • Op elke verdieping in huis.
  • Aan het plafond.
  • Meer dan 50 cm van de zijmuur en de hoeken van een vertrek.

Meer informatie:

Over rookmelders en brandpreventie
Over de Nationale Brandpreventieweken

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers