Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

ABN Amro: 'Herstel woningmarkt zet door'

Geplaatst op 05 okt 2015 , bijgewerkt 05 okt 2015, 12:00

Het aantal woningverkopen stijgt in 2015 met 15 %, verwacht ABN Amro. De bank denkt dat de woningprijzen dit jaar in alle provincies met 3 % stijgen.

In juli schatte ABN Amro nog dat het aantal verkopen dit jaar met 10 % zou groeien, maar de bank heeft de prognose naar boven bijgesteld.

‘De sterke opleving van de woningmarkt houdt aan. Dat komt vooral door de lage rente en de aantrekkende economie’, zegt Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro. Bokeloh zegt dat er dankzij de prijsstijging minder woningbezitters zijn met een restschuld. ‘Mensen die jarenlang de verhuizing hebben uitgesteld, komen alsnog in beweging.’

In 2016 stijgt het aantal woningverkopen met 5 %, verwacht ABN Amro.

Sneller verkocht

De voorraad te koop staande woningen neemt af. In september 2015 waren dat er 166.000, zo’n 40.000 minder dan in september vorig jaar. Een woning staat nu gemiddeld 338 dagen te koop. Vorig jaar was dat nog 402 dagen.

Ook het herstel van de nieuwbouw zet door. In de eerste acht maanden van dit jaar zijn er bijna 20.000 nieuwbouwwoningen verkocht, volgens de Nederlandse vereniging van bouwbedrijven. Dat is bijna 50 % meer dan vorig jaar. ABN Amro verwacht dat er dit jaar 30.000 nieuwbouwwoningen worden verkocht. Dat is nog steeds aanzienlijk minder dan voor de crisis.

Meer woningmarktcijfers

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers