Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Helft minder inbraken door Whatsapp-alarm

Geplaatst op 05 okt 2015 , bijgewerkt 05 okt 2015, 22:00

In buurten waar bewoners verdachte situaties melden in Whatsapp-groepen, neemt het aantal inbraken flink af. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg.

In de 35 onderzochte buurten in Tilburg waar een Whatsapp-groep actief is, daalde in ruim een jaar tijd het gemiddelde aantal woninginbraken van 60 naar 30 per maand. De afname komt volgens onderzoekers  Bob Vollaard en Martijn Akkermans door het afschrikeffect. ‘Inbraken worden meestal gepleegd door lokale inbrekers. Als ze weten dat er een Whatsapp-groep actief is, haken ze af’, aldus Ben Vollaard. In Tilburg maakt de gemeente melding van actieve Whatsapp-groepen in huis-aan-huisbladen. Ook ontvangen veelplegers die bekend zijn bij de politie een brief hierover thuis.

Gelegenheidsinbrekers

Uit cijfers van de politie Tilburg blijkt dat deze inbrekers zich niet verplaatsen naar wijken waar geen Whatsapp-groep actief is. Dat is volgens Ben Vollaard logisch. ‘Het gaat om gelegenheidsinbrekers die alleen inbreken in hun eigen wijk omdat ze daar de weg kennen. Wordt dat bemoeilijkt, haken ze af en zoeken ze andere bezigheden zoals videogames spelen.’
Het is voor het eerst dat het effect van Whatsapp-buurtwachten wetenschappelijk is onderzocht.

Werkwijze

De gemeente Tilburg coördineert de Whatsapp-groepen strak.  Per groep wordt een contactpersoon aangewezen. Wie iets verdachts ziet, moet eerst 112 bellen. Daarna stuurt de persoon een beschrijving van de verdachte situatie aan de WhatsApp-groep. Andere inwoners kunnen reageren. Die berichten worden ook doorgezet naar de politie. Op die manier zijn zo’n tien inbrekers op heterdaad betrapt of op een later moment aangehouden.

Ben Vollaard is universitair docent aan Tilburg University. Samen met Martijn Akkermans, masterstudent aan Tilburg University, deed hij onderzoek naar de gevolgen van Whatsapp-preventie.

Meer informatie
Wat kunt u zelf doen om een inbraak te voorkomen?

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.