Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Vertrouwen woningmarkt weer terug op hoogtepunt

Geplaatst op 07 okt 2015 , bijgewerkt 07 okt 2015, 09:31

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is terug op recordniveau. Dit blijkt uit de jongste cijfers van de Eigen Huis Marktindicator.

De stemmingsgraadmeter van de woningmarkt komt uit op een waarde van 105, drie punten meer ten opzichte van de vorige peiling in augustus. Deze recordwaarde werd eind vorig jaar voor het eerst bereikt en vervolgens nog in mei van dit jaar.
De laatste maanden blijft de Marktindicator stabiel boven de neutraalwaarde van 100. Zolang de hypotheekrente laag blijft en het verkrijgen van een hypotheek niet wordt bemoeilijkt, houdt het herstel voorlopig aan, zegt Bob Maas, woningmarktspecialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Steeds meer mensen verwachten een verdere stijging van de huizenprijzen. Gold dat vorig jaar nog voor 53% van de bevolking, nu is dat bijna 70%.’ Volgens Maas zet die verwachting mensen aan tot koop. Zeker in combinatie met de historisch lage hypotheekrente en de veelal betaalbare huizenprijzen.

Maximale hypotheek

Een groeiend deel van de bevolking denkt daarnaast dat de hypotheekrente de komende maanden gaat stijgen. Was dat vorig jaar nog 19%, nu is dat 46%. Ook speelt voor sommigen de voortdurende aanscherpingen van de hypotheekverstrekkingsnormen een rol. De maximale hypotheek gaat volgend weer verder omlaag. Ook dat kan mensen ertoe aanzetten juist nu een huis te kopen.

Bedreiging

Toch kunnen een stijgende rente en een aanscherping van de hypotheekverstrekkingsnormen volgens Maas ook een bedreiging zijn voor het herstel op de woningmarkt. ‘Het kan huizen onbetaalbaar maken met als gevolg opnieuw een stagnatie in het aantal woningverkopen. Wat dat betekent voor de samenleving en de economie hebben we gezien’.

Bekijk de Eigen Huis Marktindicator

Persbericht Vereniging Eigen Huis 'Vertrouwen woningmarkt weer terug op hoogtepunt'


Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers