Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Energielabel op huishoudelijk apparaat klopt vaak niet

Geplaatst op 07 okt 2015 , bijgewerkt 07 okt 2015, 22:00

Driekwart van de energielabels op huishoudelijke apparaten klopt niet. Dat blijkt uit controles van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA controleerde in 2013 en 2014 de labels van 132 apparaten, zoals koelkasten, drogers, vaatwassers en wasmachines. Driekwart van de apparaten is minder zuinig dan de fabrikant op het energielabel meldt. Een voorbeeld: een vaatwasser met label A hoorde label C te hebben. In het inspectierapport zijn de merken onherkenbaar gemaakt.

Wat is het energielabel?

Het energielabel laat consumenten zien hoe energiezuinig een product is. De labels variëren van heel zuinig (label A+++) tot en met helemaal niet zuinig (label G). Een apparaat met een A-label is vaak duurder dan een apparaat met label C. En omdat het apparaat niet zo zuinig is als de fabrikant beweert, kan de energierekening hoger uitvallen dan verwacht.

Fabrikanten kennen zelf een energielabel toe aan hun apparaten. ‘De NVWA moet controleren of dat label klopt, maar dat gebeurt vaak niet, omdat ze te weinig tijd, mensen en middelen hebben om alle apparaten die op de markt komen te onderzoeken,’ zegt Joyce Donat namens de Consumentenbond tegen EenVandaag.

De NVWA heeft een nieuw onderzoek naar energielabels aangekondigd.

Inspectierapport uit juni

In juni publiceerde de NVWA het inspectierapport al op haar website, maar woensdag besteedde radioprogramma EenVandaag er aandacht aan. Het programma noemt het gesjoemel met de energielabels extra gevoelig, omdat afgelopen maand Volkswagen moest toegeven dat het de uitstoottesten jarenlang heeft omzeild.

Meer informatie
Milieu Centraal: 'Kijk naar de prijs in de winkel en de energiekosten'
Check of het tijd is uw de vriezer of koelkast te vervangen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.