Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

‘Nederland haalt energiedoelen niet’

Geplaatst op 07 okt 2015 , bijgewerkt 07 okt 2015, 22:00

Het kabinet haalt de energiedoelen bij lange na niet. De verduurzaming van Nederland gaat langzamer dan is afgesproken.

Dat meldt de NOS op basis van bronnen die bekend zijn met de Nationale Energieverkenning 2015, die overigens nog niet is gepubliceerd. In dat rapport staat hoe het gaat met de afspraken die twee jaar geleden zijn opgenomen in het Nationaal Energieakkoord.

In 2013 spraken veertig partijen af dat in 2020 14% van de energie uit duurzame bronnen moet komen. In de Nationale Energieverkenning zou staan dat het aandeel naar verwachting op 11,9% blijft steken.

De vertraging komt volgens de bronnen van de NOS onder andere door ingewikkelde procedures voor de bouw van windturbines op land en het aanleggen van warmtenetten. Ook de energiebesparing door huishoudens, industrie en de transportsector blijft achter.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?
Vereniging Eigen Huis heeft de Nationale Energieverkenning nog niet ingezien. ‘Maar wat nu door de NOS wordt gemeld, komt niet als een verrassing,’ zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij de vereniging. Dit is niet het eerste rapport waar dit uit blijkt. De vereniging vindt dat het tijd wordt dat de overheid ophoudt met struisvogelpolitiek en verduurzaming echt gaat stimuleren. Umlauf: ‘De consument mag niet worden vergeten, maar dat lijkt wel te gebeuren. Windturbines worden bijvoorbeeld nog te vaak gepland op locaties zonder draagvlak. Dit leidt tot onnodige vertraging en geldverspilling. Ook zijn er maar weinig regelingen die huishoudens aanzetten tot energiebesparing. De ‘postcoderoos’ en het Nationaal Energiebespaarfonds werken bijvoorbeeld maar mondjesmaat. De salderingsregeling voor huiseigenaren met zonnepanelen werkt daarentegen juist optimaal, maar op dat vlak voert de overheid een zwabberbeleid.’

Meer informatie:
Over het Energieakkoord

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers