Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Verzekeraars melden opnieuw daling inbraken en branden

Geplaatst op 07 okt 2015 , bijgewerkt 07 okt 2015, 22:00

Verzekeraars krijgen steeds minder meldingen van branden en inbraken. Dat blijkt uit jaarcijfers van het Verbond van Verzekeraars.

In 2014 zijn 35.000 inbraken en 100.000 branden gemeld bij de verzekeringsmaatschappijen. Dat is een daling van ruim 14 % ten opzichte van 2013. Sinds 2012 zien de verzekeraars een afname van brand en inbraak. Volgens Rudi Buis, perswoordvoerder bij het Verbond van Verzekeraars, komt dit door meer bewustwording bij mensen. ‘Er is veel aandacht voor preventie door politie, brandweer en verzekeraars en dat werpt zijn vruchten af.’

Meldingen

In 2014 werden maandelijks 2.900 inbraakclaims geregistreerd, in 2013 waren dat er zo'n 3.500. De meeste meldingen kwamen uit Noord-Brabant, de minste uit Groningen en Friesland.

Het aantal brandschades daalde van 315 per dag in 2013 naar 274 vorig jaar. Rond de jaarwisseling zijn drie keer zo veel brandclaims als op andere dagen.

Keurmerk

Huizen met een Politiekeurmerk Veilig Wonen hebben minder kans op een brand of inbraak. Voor zo'n keurmerk is onder meer een brandmelder verplicht en extra stevige sloten op ramen en deuren. Bij die huishoudens daalt het risico op inbraak met 30 % en het risico op brand met 36 %, zeggen de verzekeraars. Ongeveer 1 op de 10 huizen heeft het keurmerk.

Alert

Hoewel Rudi Buis tevreden is met de jaarcijfers, wil hij nog niet te hard juichen. ‘Een zwaluw maakt nog geen zomer. In het verleden hebben we vaker gezien dat na een daling in de cijfers weer een stijging volgt.’ Het Verbond van Verzekeraars blijft daarom hameren op goede handhaving, preventie en bewustwording. 

Meer informatie
Over inbraakpreventie 
Over brandpreventie

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers