Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NVM: beste derde kwartaal sinds 2007

Geplaatst op 08 okt 2015 , bijgewerkt 08 okt 2015, 09:30

In het derde kwartaal van 2015 zijn naar schatting 47.500 woningen verkocht. De prijzen lagen 4,2 % hoger dan in het derde kwartaal van 2014.

Dat blijkt uit cijfers die makelaarsvereniging NVM vanochtend bekend maakte. De NVM-makelaars, die driekwart van de markt beslaan, tekenden voor ruim 36.000 transacties. Dat is 27 % meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het duurt nu gemiddeld 98 dagen voordat een woning is verkocht. Een jaar geleden was dit nog 122 dagen. Het is voor het eerst sinds eind 2008 dat de verkooptijd onder de honderd dagen uitkomt. Het aantal verkopen was sinds 2007 niet zo hoog in het derde kwartaal.

NVM-voorzitter Ger Hukker noemt het opvallend dat beperkende maatregelen voor woningfinanciering niet hebben geleid tot een daling van het aantal verkopen. Hij doelt op de verlaging van de NHG-grens en verscherping van de leennormen per 1 juli.

Minder keuze

De gemiddelde prijs van een in het derde kwartaal verkochte woning was € 224.000. Halverwege het derde kwartaal van 2015 stonden bij NVM-makelaars ruim 133.000 woningen te koop. Ter vergelijking: in het derde kwartaal van 2014 waren dat er ruim 152.000.

De NVM meldt dat een woningkoper aanzienlijk minder keuze heeft dan een jaar geleden, maar dat er nog geen sprake is van krapte. Daarop zijn enkele uitzonderingen. In Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Leiden hebben verkopers het weer voor het zeggen. Hukker: ‘In grote delen van de Randstad wordt de groei van het aantal woningverkopen geremd door een gebrek aan nieuw aanbod. Bouwers, gemeenten en projectontwikkelaars kunnen de groei van de vraag niet bijbenen.’

Voorspelling

Voor heel 2015 verwacht de NVM een gemiddelde prijsstijging van ruim 4 % en circa 185.000 woningverkopen.

Meer informatie
Eigen Huis Marktindicator
Veelgestelde vragen over de woningmarkt
Persbericht NVM

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers