Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Straf mantelzorger niet via WOZ'

Geplaatst op 09 okt 2015 , bijgewerkt 09 okt 2015, 12:00

Carola Schouten van de ChristenUnie vraagt de regering om landelijk te regelen dat tijdelijke mantelzorgwoningen niet meetellen bij de WOZ-waardering. Daartoe heeft ze gisteren een motie ingediend.

Door een aanpassing in het besluit Omgevingsrecht in 2014 is het nu mogelijk om vergunningsvrij een mantelzorgwoning in de tuin te bouwen. Zo kunnen huiseigenaren bijvoorbeeld ouders met een zorgvraag makkelijker op eigen terrein huisvesten.

Als de mantelzorgwoning meetelt bij de jaarlijkse WOZ-bepaling, moet de betreffende huiseigenaar soms wel honderden euro’s extra betalen aan bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en inkomstenbelasting.

Onbestaanbaar

Vereniging Eigen Huis steunt de motie van Carola Schouten. ‘Wij vinden het onbestaanbaar dat een mantelzorgwoning kan leiden tot hogere belastingaanslagen van de overheid. Dan wordt een mantelzorger gestraft voor het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid’, zegt Maarten Eeke van der Veen, woningmarktspecialist bij Vereniging Eigen Huis. Hij wijst er op dat het kabinet juist wil dat ouderen langer thuis blijven wonen. ‘Dan moet dat niet financieel worden ontmoedigd.’

Minister Blok (Wonen) heeft aangegeven dat minister Dijsselbloem (Financiën) probeert binnen enkele dagen een brief op te stellen, waarin de financiële consequenties van dit voorstel staan. De Tweede Kamer stemt waarschijnlijk dinsdag 13 oktober al over de motie van Schouten.

Lees meer over de WOZ

Actuele onderwerpen

Vereniging Eigen Huis in de media