Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

€ 70 miljoen voor zelf energie opwekken

Geplaatst op 13 okt 2015 , bijgewerkt 13 okt 2015, 09:54

Huishoudens en ondernemers die zelf duurzame energie willen opwekken, kunnen hiervoor vanaf volgend jaar subsidie aanvragen. Dit maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken afgelopen vrijdag bekend.

Minister Kamp stelt een subsidiepot van 70 miljoen euro beschikbaar. Huishoudens die een zonneboiler, biomassaketel of warmtepomp aanschaffen, kunnen hiervoor vanaf komend jaar subsidie aanvragen. Hoe dat moet en wat de voorwaarden zijn, is nog niet bekend.

Ook verruimt de minister de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) voor bedrijven en (non-profit)instellingen van € 3,5 miljard tot € 8 miljard. Deze subsidieregeling wordt door alle energieverbruikers bekostigd via een opslag op de energierekening. Huishoudens betalen mee, maar kunnen geen gebruik maken van de regeling.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Vereniging Eigen Huis vindt de subsidiepot van € 70 miljoen een goed begin. 'Het geeft particulieren, die overwegen te investeren in energiebesparende maatregelen, een duwtje in de rug. Maar omgerekend naar huishoudens gaat het slecht om een paar tientjes. En wetende dat een warmtepomp enkele duizenden euro's kost, lijkt dit bedrag te weinig zoden aan de dijk te zetten. Bovendien zou de subsidie voor meer maatregelen moeten gelden. Bijvoorbeeld voor isolatie van de woning. Ook staat het bedrag van € 70 miljoen in schril contrast met de € 8 miljard voor bedrijven en instellingen,' zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij de vereniging.

Nationale Energieverkenning

Kamp maakte de subsidiepot bekend in toelichting op de Nationale Energieverkenning, die vrijdag werd gepubliceerd. Hierin staat hoe het gaat met de afspraken die twee jaar geleden zijn opgenomen in het Nationaal Energieakkoord.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers