Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Regelgeving hindert gezonde hypotheekmarkt'

Geplaatst op 15 okt 2015 , bijgewerkt 15 okt 2015, 11:28

Strenge regelgeving staat een open en werkelijk concurrerende hypotheekmarkt in de weg. Dit concludeert Vereniging Eigen Huis naar aanleiding van een rapport van adviescollege Actal aan minister Dijsselbloem van Financiën.

Actal onderzocht in opdracht van de bewindsman de regeldruk binnen de kredietverstrekking. Volgens het adviescollege leiden de huidige, strenge regels weliswaar tot een stabiel financieel stelsel, maar staan ze de concurrentie op de kredietmarkt in de weg. Kleine banken maken amper kans omdat ze nauwelijks aan de strenge regelgeving kunnen voldoen, zoals een verplicht eigen vermogen van minimaal € 5 miljoen. De markt blijft zo in handen van de grootbanken.

'De strakke regulering heeft een prijs', zegt Jan ten Hoopen, collegevoorzitter van Actal. 'Toetreders worden onbedoeld ontmoedigd zich op onze markt te begeven. Dit leidt niet alleen tot beperkte mededinging, maar ook tot minder goede financiële dienstverlening.

Het adviescollege pleit voor meer spelers op de kredietmarkt. Zo adviseert Actal om uitzonderingen in de strenge regelgeving te maken voor kleine, innoverende of gespecialiseerde banken en ze te helpen bij de aanvraag van een bankvergunning.

'Maak werk van aanbevelingen'

Vereniging Eigen Huis steunt de conclusies van Actal. 'De hypotheekmarkt is hard toe aan gezonde concurrentie', zegt Michel Ligtlee, financieel specialist van Vereniging Eigen Huis. 'Alleen dan kunnen consumenten rekenen op concurrerende rentetarieven en nieuwe hypotheekproducten voor starters, zzp'ers, flexwerkers of ouderen. We roepen minister Dijsselbloem dan ook op werk te maken van de aanbevelingen.'

Vorige week dienden de Kamerleden Wouter Koolmees (D66) en Aukje de Vries (VVD) een motie in om de eisen voor een Nederlandse bankvergunning voor nieuwe toetreders te versoepelen. Dijsselbloem staat positief tegenover een dergelijke "lightversie" van de banklicentie.

Gerelateerde nieuwsberichten
Opnieuw hogere winstmarges hypotheken (maart 2015)

DNB wil meer concurrentie bij hypotheken (juni 2015)

Meer informatie
Eigen Huis Rentebarometer

 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.