Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nederland wordt steeds veiliger

Geplaatst op 18 okt 2015 , bijgewerkt 18 okt 2015, 22:00

Het aantal misdrijven in Nederland blijft dalen. Zo nam het aantal woninginbraken in de eerste helft van dit jaar af met bijna 15 % in vergelijking met een jaar eerder.

Dit blijkt uit de jaarlijkse publicatie Criminaliteit en rechtshandhaving van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), de Raad voor de rechtspraak en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het totaal aantal geregistreerde misdrijven, van geweldsmisdrijven tot vernielingen en misdrijven tegen openbare orde en gezag, daalde  in het eerste halfjaar van 2015 met 8,8 % ten opzichte van dezelfde periode in 2014. De politie registreerde in de eerste zes maanden van 2014 509.917 misdrijven. In de eerste zes maanden van dit jaar waren dat er 465.050. Vermogensmisdrijven, zoals diefstal en inbraak, komen nog steeds het vaakst voor, gevolgd door vernielingen en geweldsmisdrijven.

Tussen 2007 en 2014 daalde het aantal misdrijven met bijna een kwart. De politie registreerde vorig jaar net iets meer dan 1 miljoen misdrijven. In 2007 waren dat er nog 1,3 miljoen.

In de jaarlijkse publicatie Criminaliteit en rechtshandhaving bundelen het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), de Raad voor de rechtspraak en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de beschikbare statistische informatie over criminaliteit en het optreden van politie en justitie daartegen. Ook betrokken zijn het Parket-Generaal en de Nationale Politie.

Gerelateerde nieuwsberichten
Verzekeraars melden opnieuw daling inbraken en brand (oktober 2015)

Meer informatie
Inbraakpreventie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers