Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Aantal hypotheekachterstanden daalt licht

Geplaatst op 20 okt 2015 , bijgewerkt 20 okt 2015, 09:26

Het aantal huiseigenaren met een hypotheekachterstand is licht gedaald, naar 112.681. Dat meldt het Bureau Krediet Registratie (BKR) vandaag.

Het is voor het eerst in tien jaar dat het aantal huiseigenaren met een betalingsachterstand afneemt. In april lag het aantal achterstanden op 112.800.

Het BKR registreert alleen hypotheekachterstanden van minstens vier maanden. De registratie vervalt pas als de hypotheekachterstand volledig is weggewerkt.

‘Het is mooi om te zien dat er nu iets minder hypotheekachterstanden zijn, maar wij durven nog niet te juichen’, zegt Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR. Volgens het BKR zijn er in Nederland, los van betalingsachterstanden op leningen en hypotheken, nu ruim 2,3 miljoen huishoudens met minimaal één betalingsachterstand. De grootste schuldeiser is de Belastingdienst.

Gedragscode nodig

‘Het aantal huiseigenaren met betalingsproblemen is nog altijd historisch hoog. Geldverstrekkers kunnen en moeten meer doen om deze kwetsbare groep te helpen’, zegt Rob Mulder, directeur Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. De vereniging pleitte in september bij de politiek en toezichthouder AFM al voor een gedragscode, die banken dwingt om goed met hun klanten om te gaan. ‘Dat is vooral nodig bij hypotheekachterstanden’, zegt Mulder.

Bij betalingsproblemen moet de bank in een stappenplan duidelijk maken wat de bank doet, en wat de klant zelf dient te doen, stelt Vereniging Eigen Huis. Verder vindt de vereniging dat boetes en kosten bij betalingsachterstanden zo veel mogelijk achterwege moeten blijven. En als gedwongen woningverkoop onvermijdelijk is, moet de huiseigenaar invloed behouden op het verkoopproces, zegt Mulder. ‘Een onvoorwaardelijke volmacht aan de bank geven is bijna altijd een slecht idee.’

Zie ook:
Persbericht BKR (20 oktober 2015) 
Persbericht Vereniging Eigen Huis (17 september 2015)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers