Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Onafhankelijk steunpunt bevingen voor Groningers

Geplaatst op 20 okt 2015 , bijgewerkt 20 okt 2015, 10:00

Groningers krijgen een onafhankelijk steunpunt waar ze terecht kunnen met al hun vragen over de aardbevingsproblematiek. Het steunpunt moet op 1 januari van start gaan. Dat heeft de Dialoogtafel besloten.

Secretaris Herman Bloupot van de Dialoogtafel bevestigt berichtgeving daarover in het Dagblad van het Noorden. 'We krijgen veel vragen van bewoners, ook technische vragen', zegt Bloupot. 'Daar zijn wij niet op ingericht. Mensen hebben behoefte aan advies, zonder het gevoel te hebben dat eigenlijk de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) of de overheid hen adviseert, een partij die hun problemen heeft veroorzaakt.'

De Dialoogtafel in zijn oude vorm houdt per 1 januari op te bestaan. In augustus stapten zeven maatschappelijke organisaties al uit de Dialoogtafel. Zij verenigden zich in het Groninger Gasberaad. Voorzitter Jacques Wallage zei daarna dat de Dialoogtafel is mislukt, doordat overheden en de NAM het overlegorgaan nooit serieus hebben genomen. De belangrijkste beslissingen werden volgens hem achter de rug van de Dialoogtafel om genomen.

Fonds rechtsbijstand

Het Groninger Gasberaad praat als maatschappelijke stuurgroep met Nationaal Coƶrdinator Hans Alders en krijgt een eigen, onafhankelijke voorzitter. Het idee voor het steunpunt kwam van het Groninger Gasberaad. Alders heeft ermee ingestemd en zorgt voor financiering. De maatschappelijke stuurgroep maakt zich ook sterk voor de oprichting van een fonds voor rechtsbijstand, gefinancierd door de overheid. Dit is bedoeld voor Groningers die zich door aardbevingsschade gedwongen zien juridische stappen te zetten.

De NAM wordt geen lid van de maatschappelijke stuurgroep, maar toehoorder. Alders overlegt apart met een bestuurlijke stuurgroep van burgemeesters en provinciale bestuurders. Hij wil tot besluiten komen die de steun hebben van beide stuurgroepen. Wallage en Jan Kamminga, beide voorzitter van de Dialoogtafel, stappen op.

Lees meer:
Dossier Gasschade Groningen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.