Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Brandweer: 'Maak meubels brandwerend'

Geplaatst op 20 okt 2015 , bijgewerkt 20 okt 2015, 12:43

Fabrikanten moeten banken en matrassen brandwerend maken. Brandweer Nederland en de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's vragen het kabinet in een brief daar werk van te maken.

In veel moderne meubels en matrassen zit een kunststof schuimvulling, zoals polyurethaan. Dit materiaal is zeer brandbaar, waardoor vuur en rook zich bij een woningbrand veel sneller kunnen verspreiden dan vroeger. De overheid moet daarom eisen stellen aan de brandveiligheid van meubilair, vinden de brandweer en de veiligheidsregio's. Deze veiligheidsregio's zijn verantwoordelijk voor onder meer de brandweerzorg in de eigen regio.

Tien doden

Uit onderzoek naar woningbranden met een dodelijke afloop blijkt dat jaarlijks tien branddoden minder vallen als meubels brandwerend worden gemaakt, zegt René Hagen, lector brandpreventie aan de Brandweeracademie.

Europees Parlement

Het pleidooi om banken en matrassen brandwerend te maken, is niet nieuw. In 2013 deed Brandweer Nederland tevergeefs een beroep op het Europees Parlement om de regelgeving aan te passen. 

Meer informatie
'Bij brand hebben we drie minuten om uit huis te komen' (Eigen Huis Magazine, oktober 2014)

Gerelateerde artikelen
Nederlanders slecht voorbereid op brand

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.