Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Brandweer: 'Maak meubels brandwerend'

Geplaatst op 20 okt 2015 , bijgewerkt 20 okt 2015, 12:43

Fabrikanten moeten banken en matrassen brandwerend maken. Brandweer Nederland en de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's vragen het kabinet in een brief daar werk van te maken.

In veel moderne meubels en matrassen zit een kunststof schuimvulling, zoals polyurethaan. Dit materiaal is zeer brandbaar, waardoor vuur en rook zich bij een woningbrand veel sneller kunnen verspreiden dan vroeger. De overheid moet daarom eisen stellen aan de brandveiligheid van meubilair, vinden de brandweer en de veiligheidsregio's. Deze veiligheidsregio's zijn verantwoordelijk voor onder meer de brandweerzorg in de eigen regio.

Tien doden

Uit onderzoek naar woningbranden met een dodelijke afloop blijkt dat jaarlijks tien branddoden minder vallen als meubels brandwerend worden gemaakt, zegt René Hagen, lector brandpreventie aan de Brandweeracademie.

Europees Parlement

Het pleidooi om banken en matrassen brandwerend te maken, is niet nieuw. In 2013 deed Brandweer Nederland tevergeefs een beroep op het Europees Parlement om de regelgeving aan te passen. 

Meer informatie
'Bij brand hebben we drie minuten om uit huis te komen' (Eigen Huis Magazine, oktober 2014)

Gerelateerde artikelen
Nederlanders slecht voorbereid op brand

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers