Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Kamp moet documenten gasbesluit openbaar maken

Geplaatst op 21 okt 2015 , bijgewerkt 21 okt 2015, 10:11

Minister Kamp van Economische Zaken (EZ) moet meer documenten openbaar maken die ten grondslag lagen aan zijn gaswinningsbesluit van maart 2014. De rechtbank Noord-Nederland heeft dat bepaald.

De Groninger Bodem Beweging (GBB) had dat in december 2013 geëist via een Wob-procedure (Wet Openbaarheid van Bestuur). Het ging de GBB onder meer om openbaarmaking van concepten van onderzoeken en onderzoeksresultaten, en de correspondentie hierover tussen Kamp, het ministerie van EZ, de NAM en andere betrokken partijen hierover.

Niet genoeg

In januari 2014 verschenen veertien onderzoeksrapporten, op basis waarvan Kamp zijn gasbesluit destijds nam. Het verzoek van de GBB om meer informatie hieromtrent openbaar te maken vond de minister ongegrond. De GBB stapte daarom naar de rechter. De rechtszaak werd op 9 juli van dit jaar behandeld.

De rechter oordeelde dat het ministerie niet genoeg moeite heeft gedaan om alle relevante informatie naar boven te halen. Kamp moet nu een nieuw besluit nemen over het openbaar maken. De minister kan in hoger beroep gaan.

De GBB stelt op haar website verheugd te zijn nu meer inzicht te krijgen in de overwegingen van het ministerie en de partijen die betrokken waren bij de onderzoeken.

Lees meer:
Dossier Gasschade Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers