Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Energieleveranciers grijzer geworden

Geplaatst op 27 okt 2015 , bijgewerkt 27 okt 2015, 12:32

Energiebedrijven leverden dit jaar meer grijze stroom dan een jaar eerder. Dat blijkt uit het Onderzoek duurzaamheid Nederlandse stroomleveranciers van de Consumentenbond, Natuur & Milieu, Greenpeace, HIVOS, Wereld Natuur Fonds en WISE.

Het gemiddelde eindcijfer van de energiebedrijven daalde van 5,7 naar 5,5. Dat komt met name doordat ze in 2014 meer stroom uit kolen produceerden. In het onderzoek werden 37 stroomleveranciers beoordeeld op hun duurzaamheid. Daarbij werd gekeken naar investeringen, productie, inkoop en levering.

Ranking

De meest duurzame stroomleveranciers volgens het onderzoek zijn Duurzame Energie Unie, Qurrent, Pure Energie (Raedthuys) en Vandebron. Zij werden beoordeeld met het eindcijfer negen of hoger.

Vattenfall/Nuon, De Groene Belangenbehartiger (DGB), Atoomstroom en RWE/Essent staan onderaan de ranking en zijn daarmee de minst duurzame stroomleveranciers van 2015.

Big five

Van de vijf grootste stroomleveranciers staat Eneco nog steeds bovenaan, ondanks het lagere rapportcijfer dat zij dit jaar kregen. Scoorde het bedrijf vorig jaar nog een 6,8. Dit jaar moet Eneco het doen met een krappe voldoende: 6,2. Oorzaak daarvan is een minder duurzaam inkoopbeleid.

De vijf grootste stroomleveranciers van Nederland (Eneco, E.ON, Engie/Electrabel, Vattenfall/Nuon en RWE/Essent) hebben samen een marktaandeel van tussen de 75 % en 80 %, en bepalen daarmee sterk  de duurzaamheid van de Nederlandse stroomlevering. 

Nuance

Volgens Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis, liggen de resultaten van het onderzoek iets genuanceerder. 'De insteek van het onderzoek is de milieuprestatie van het hele bedrijf. Je kunt als bedrijf bijvoorbeeld flink in windenergie investeren. Maar de score wordt toch negatief als het bedrijf daarnaast ook investeert in bijvoorbeeld kolencentrales. Daarbij produceren slechts 10 van de 37 leveranciers stroom, de overige leveranciers zijn handelshuizen, hoe eerlijk kun je ze dan met elkaar vergelijken? Kortom, het onderzoeksresultaat is in grote mate afhankelijk van de uitgangspunten.'

Het Onderzoek duurzaamheid Nederlandse stroomleveranciers richt zich op de duurzaamheid van elektriciteit en kijkt in welke mate de Nederlandse stroomleveranciers hier in positieve of negatieve zin aan bijdragen. Daarmee willen de initiatiefnemers consumenten inzicht geven in de duurzaamheid  van hun stroomleverancier. En de Nederlandse stroomleveranciers stimuleren om duurzame keuzes te maken.

Meer informatie
Ranking stroomleveranciers 2015 (pdf)
Rapport Onderzoek duurzaamheid Nederlandse stroomleveranciers 2015 (pdf)
Collectieve Inkoop Energie

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.