Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Minder huishoudens 'onder water'

Geplaatst op 29 okt 2015 , bijgewerkt 29 okt 2015, 10:22

Het aantal huishoudens met een hogere hypotheekschuld dan de actuele waarde van hun woning neemt af. Dit blijkt uit cijfers van zowel het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) als De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgens het CBS stonden begin dit jaar bijna 1,4 miljoen huishoudens 'onder water'. Dat zijn er 84.000 minder dan begin 2014.

Het CBS baseert de cijfers op de fiscale hypotheekschuld. De rijksstatistici houden dan geen rekening met het opgebouwde vermogen in spaar- en beleggingshypotheken, omdat zij nog niet over deze gegevens beschikken. Zou het CBS dit vermogen wel meerekenen, dan valt het aantal huishoudens dat onder water staat lager uit.

DNB heeft wel actuele gegevens over het vermogen in spaar- en beleggingshypotheken. Zodoende zag de centrale bank het aantal onderwaterhypotheken in de afgelopen twee jaar afnemen van 1,3 miljoen tot ongeveer 960.000. Dat zijn er zo'n 440.000 minder dan uit de CBS-cijfers blijkt.

Restschuld

Volgens beide instanties staan vooral jonge huishoudens nog spreekwoordelijk onder water. Bij de verkoop van hun woning kampen zij dan met een restschuld, waardoor verhuizen moeilijker wordt. Vaak is de woning vlak voor de crisis gekocht en is nog weinig van de hypotheekschuld afgelost. Bij oudere huishoudens speelt dit probleem nauwelijks.

Dat het aantal onderwaterhypotheken toch afnam, is volgens DNB maar deels te danken aan de aantrekkende woningmarkt. Vooral in populaire steden als Utrecht en Amsterdam kwamen veel huishoudens door de stijgende huizenprijzen weer boven water. Elders in het land is dit nog lang niet overal het geval. DNB wijt de afname vooral aan de lage depositorente, waardoor aflossen vaak aantrekkelijker is dan sparen.   

Meer informatie
Bereken of aflossen in uw situatie verstandig is
Meer over verkopen met restschuld

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers