Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Ruim helft Nederlanders kent eigen energielabel niet

Geplaatst op 29 okt 2015 , bijgewerkt 29 okt 2015, 14:46

57 % van de Nederlanders weet niet wat het energielabel van zijn huis is. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond voor energieleverancier Nuon.

De Hond ondervroeg 2.800 consumenten, zowel kopers als huurders. Van de 1.000 mensen die het eigen label wel kent, zegt driekwart een A-, B- of C-label te hebben.

Van alle woningen die dit jaar tot september zijn verkocht, had het overgrote deel bij overdracht een definitief energielabel, zo bleek eerder deze maand uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In totaal werden 148.234 huizen verkocht. Daarvan hadden 111.237 een definitief energielabel. Het aandeel verkochte woningen met label wordt elke maand groter.

Wat is het energielabel?

Het energielabel geeft inzicht in hoe energiezuinig een huis is. Begin 2015 ontvingen 5 miljoen Nederlanders een voorlopig energielabel voor hun huis . Voor verkoop van de woning moet het energielabel zijn omgezet in een definitief energielabel.

Onderzoek huiseigenaren

Eerder dit jaar vroeg Vereniging Eigen Huis aan 2.141 leden of zij weten welk energielabel hun woning heeft. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 10 %  van de huiseigenaren niet weet welk voorlopig energielabel ze hebben ontvangen. Het onderzoek laat ook zien dat 38 % van de ondervraagden vindt dat het label mensen bewuster maakt van hun energieverbruik. Net zoveel mensen vinden juist dat het label niets toevoegt aan het energiebewustzijn .

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Het beeld dat verschillende media schetsen naar aanleiding van het onderzoek van Maurice de Hond, vindt Vereniging Eigen Huis ongenuanceerd. 'Dat 57 % van de ondervraagden niet op de hoogte is van het energielabel van zijn woning, komt waarschijnlijk doordat kopers en huurders de vragen hebben beantwoord. Huurders krijgen geen energielabel, maar een energielabel-index als ze naar een huurwoning verhuizen. We zijn niet verrast dat het label nog niet is ingeburgerd, omdat het pas sinds begin dit jaar verplicht is bij de overdracht van een woning,' zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers