Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

CVW haalt planning versterken woningen Groningen niet

Geplaatst op 03 nov 2015 , bijgewerkt 03 nov 2015, 16:50

Het lukt het Centrum Veilig Wonen (CVW) niet om dit jaar 3006 Groningse gebouwen te versterken, zoals gepland was. Het CVW moet de planning 'aanzienlijk naar beneden' bijstellen. Dat schrijft minister Kamp (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het centrum nam in januari de afhandeling van aardbevingsschades over van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). 'Dat dit jaar minder woningen worden aangepakt dan eerder ingeschat vind ik ongewenst en zeer vervelend voor de inwoners van Groningen', schrijft Kamp. 'Zij hebben het recht om te weten waar ze aan toe zijn.'

Alle partijen hebben de doorlooptijd van het proces onderschat, heeft Nationaal Coördinator Hans Alders minister Kamp laten weten. Een zorgvuldige afweging van maatregelen per woning of gebouw kost meer tijd dan voorzien. Ook speelt het volgens de minister een rol dat een deel van de woningen tegelijkertijd versterkt en verduurzaamd zou worden.

Veiligheidsniveau

Hoeveel woningen dit jaar wel worden versterkt, vermeldt de minister niet. Wel stelt hij dat bewoners en gemeenten eerder betrokken moeten worden bij de plannen om woningen te versterken en te verduurzamen.

Minister Kamp heeft inmiddels een tweede advies van de commissie Meijdam binnen over de te gebruiken veiligheidsnormen voor gebouwen in het aardbevingsgebied. Kamp neemt het advies over. Daarmee wordt het veiligheidsniveau van alle gebouwen in Groningen hetzelfde als die in de rest van het land, aldus de minister.

Het kabinet neemt eind 2015 weer een besluit over de gaswinning. Daartoe onderzoekt de minister wat verantwoord is, en wat de gevolgen zijn van het zoveel mogelijk overgaan op gas uit andere bronnen.

Nationaal Coördinator Alders presenteert op 4 november zijn conceptplan voor 'bovengrondse maatregelen' in de aardbevingsregio.

Lees meer:
Kamerbrief minister Kamp (3 november 2015)
Dossier Gasschade Groningen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.