Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Vertrouwen woningmarkt bereikt nieuw record

Geplaatst op 05 nov 2015 , bijgewerkt 05 nov 2015, 10:46

Nooit eerder was het consumentenvertrouwen in de woningmarkt zo groot. Dit blijkt uit de jongste stand van de Eigen Huis Marktindicator.

De stemmingsgraadmeter kwam uit op 108 punten, tegen een normaalwaarde van 100. Dit is de hoogst gemeten waarde sinds de invoering van de Eigen Huis Marktindicator in 2004. Sinds het dieptepunt van de crisis eind 2012, is het gemeten consumentenvertrouwen meer dan verdubbeld.

Het aanhoudende optimisme is vooral te danken aan de historisch lage hypotheekrente, de plaatselijk relatief lage huizenprijzen en de aantrekkende economie. Daarnaast profiteert de woningmarkt van de inhaalvraag onder consumenten die gedurende de crisis de koop uitstelden. Wel blijft het de vraag hoe zij reageren als de rente weer stijgt.

Prijsstijgingen

Ook de Rabobank deelt het optimisme. De coöperatieve bank verwacht dat het aantal verkochte koopwoningen dit jaar uitkomt op 182.000. Dit betekent een stijging van 19 % vergeleken met 2014.

De huizenprijzen liggen volgens de Rabobank dit jaar gemiddeld 2,75 % hoger dan vorig jaar. Overigens merkt niet heel het land dit. In meer dan een kwart van alle gemeenten ziet de Rabobank de huizenprijzen nog dalen. Deze gemeenten zijn vooral in Zeeland, Overijssel en Drenthe te vinden.

Voor 2016 voorzien de Rabo-economen tussen de 175.000 en 195.000 transacties met prijsstijgingen tussen de 2,75 % en 4,75 %. Hiermee zou de woningmarkt weer het niveau van voor de crisis bereiken.

Door de stijgende woningverkoop en de opkrabbelende prijzen, verwacht de Rabobank dat in 2015 en 2016 ruim 300.000 huizen weer 'boven water' komen. Dit houdt in dat de actuele waarde van de woningen weer uitstijgt boven de hoogte van de hypotheek.  

Meer informatie
Bekijk de Eigen Huis Marktindicator

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers